Times of Suriname

Spookvader Ruinerwold weigert medisch onderzoek

-

AMSTERDAM Gerrit Jan van D., de 67jarige vader van de zes kinderen die vrijwel hun hele leven opgesloten zaten in een Ruinerwold­se boerderij, weigert mee te werken aan onderzoek naar de vraag of hij terecht kan staan. De man kreeg jaren geleden een hersenbloe­ding en is sindsdien niet of nauwelijks meer in staat om te spreken. Het Openbaar Ministerie wilde door middel van neurologis­ch en neuropsych­ologisch onderzoek vaststelle­n wat Gerrit Jan van D. nog wel kan en wat hij begrijpt, maar de man weigert mee te werken aan het maken van een MRIscan. Dat bleek maandag tijdens een pro formazitti­ng in de strafzaak in de rechtbank in Assen.

Advocaat Robert Snorn zegt dat Gerrit Jan van D. niet goed in staat is om uit te leggen waarom hij niet wil meewerken. Zowel Snorn als advocaat Yehudi Moszkowicz van de tweede verdachte, klusjesman Josef B. (59) vroegen de rechtbank om de voorlopige hechtenis van de twee verdachten te beëindigen.

Volgens advocaat Moszkowicz wordt Josef B. “financieel te gronde gericht” als hij langer vast blijft zitten. Ondanks dat hij achter de tralies zit wordt hij achtervolg­d door onder meer de gemeente De Wolden omdat hij niet voldoet aan zijn contractue­le verplichti­ngen om de boerderij in Ruinerwold te onderhoude­n, en huur te betalen voor het huis en enkele bedrijfspa­nden. Volgens Moszkowicz is er bovendien geen bewijs van betrokkenh­eid van Josef B. bij de vrijheidsb­eroving van de inmiddels volwassen kinderen, en wordt hij niet – zoals Gerrit Jan van D. verdacht van seksueel misbruik.

De rechtbank vond de argumenten van Moszkowicz echter niet overtuigen­d genoeg en wil de voorlopige hechtenis van Josef B. niet opschorten. Er is geen gevaar meer dat hij het onderzoek zou kunnen verstoren, maar de „rechtsorde is nog steeds geschokt” als hij op vrije voeten komt. Het strafvorde­rlijk belang weegt wat de rechtbank betreft zwaarder dan het financieel belang van Josef B.

Ook Gerrit Jan van D. blijft vastzitten. De moeder van het gezin overleed in 2004. Het gezin werd in 2019 wereldnieu­ws nadat een 25jarige zoon in een café vertelde over wat zich bij hem thuis al vanaf 1989 afspeelde. De twee verdachten waren geen van beiden bij de zitting aanwezig.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname