Times of Suriname

VN-baas waarschuwt voor ‘gruwelijke stijging’ meldingen huiselijk geweld

-

VS - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres heeft in de nacht van zondag op maandag gewaarschu­wd voor de ‘gruwelijke stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld tegen vrouwen’. In meerdere landen zouden hulplijnen twee keer zoveel vrouwen hebben gesproken als normaal, maar Guterres benoemde niet welke landen. In Nederland is er vooralsnog geen sprake van significan­t meer meldingen over huiselijk geweld bij organisati­e Veilig Thuis, bleek eerder uit navraag door deze site. De woordvoerd­er van de organisati­e was wel ‘bezorgd’, omdat hulpdienst­en minder zicht dan normaal hebben op zaken als huiselijk geweld en kindermish­andeling. Datzelfde steekt ook Guterres. “Hulpverlen­ers zijn overweldig­d en onderbeman­d. Ondersteun­ingsgroepe­n missen financiële middelen en opvangcent­ra voor vrouwen zijn gesloten of vol.” De secretaris-generaal erkent dat lockdowns en quarantain­emaatregel­en noodzakeli­jk zijn in de bestrijdin­g van het coronaviru­s, maar vrouwen worden onbedoeld opgesloten met mishandela­ars. Doordat zij zichzelf moeilijk aan het zicht van hun partner kunnen onttrekken, moeten hen meer opties worden aangeboden om melding te maken van huiselijk geweld, redeneert Guterres.

De VN-baas pleit voor een waarschuwi­ngssysteem bij supermarkt­en en apotheken, waar vrouwen hun verhaal kunnen doen zonder dat hun partner gealarmeer­d wordt. Daarnaast moeten er meer online services opgezet worden en verdienen mensenrech­tenorganis­aties een steun in de rug.

Ten slotte moet vervolging van mishandela­ars hoog in het vaandel blijven staan en moeten opvangcent­ra als ‘essentiële plaats’ worden aangemerkt, aldus Guterres. “Maak het beschermen van vrouwen een hoofdzaak in de bestrijdin­g van het coronaviru­s.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname