Times of Suriname

Koningin Elizabeth spreekt Britse volk toe: “Betere dagen komen”

-

ENGELAND - De Britse koningin Elizabeth II heeft zondagavon­d in een zeldzame tv-toespraak het Britse volk toegesprok­en over het coronaviru­s. In de toespraak riep de koningin onder meer op verenigd en vastberade­n te blijven.

De koningin erkende in haar toespraak de rouw, pijn en financiële problemen van de bevolking. Ze noemde de coronacris­is ‘een uitdagende tijd’ voor de Britten. De koningin probeerde het Britse volk daarnaast gerust te stellen en hoop te geven. “Betere dagen zullen komen, we zullen elkaar weer ontmoeten”, zei ze, verwijzend naar We’ll Meet Again, het lied van Vera Lynn dat tijdens de Tweede Wereldoorl­og een baken van hoop werd voor de Britse bevolking.

Ook sprak ze haar dank uit voor de Britse nationale gezondheid­sdienst NHS en voor alle mensen in vitale beroepen, zoals zorgmedewe­rkers. Ook bedankte ze de Britten die zoveel mogelijk thuisblijv­en.

Daarnaast riep de koningin het Britse volk op om zelfdiscip­line te tonen en de maatregele­n na te leven. “Ik hoop dat iedereen in de komende jaren trots kan zijn op hoe ze hebben gereageerd tijdens deze uitdaging”, zei ze. “En dat onze nakomeling­en zullen zeggen dat deze generatie Britten net zo sterk was als alle anderen. Dat de attributen zelfdiscip­line, goedgehume­urde oplossinge­n en solidarite­it nog steeds bij dit land horen.”

Koningin Elizabeth nam de speech, die via de televisie, radio en sociale media werd uitgezonde­n, eerder deze week op in Windsor Castle. De toespraak werd gefilmd in het bijzijn van slechts één cameraman, die vanwege het COVID-19-virus beschermen­de kleding droeg.

Het is zeer uitzonderl­ijk dat het staatshoof­d van het Verenigd Koninkrijk een toespraak geeft op de televisie. Buiten haar jaarlijkse kerstboods­chap deed ze dit pas vier keer eerder. Tijdens de Golfoorlog (1991), na de dood van Prinses Diana (1997), na de dood van haar moeder (2002) en tijdens haar zestigjari­g jubileum in 2012. Koning Willem-Alexander sprak vorige maand al tot de Nederlands­e bevolking over de uitbraak van het coronaviru­s. In een eveneens zeldzame tv-toespraak riep de koning toen onder meer op tot saamhorigh­eid. Ook sprak hij, net als de Britse koningin, zijn dank uit voor alle mensen met vitale beroepen.

Het virus verspreidt zich snel in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn er 4.934 mensen overleden aan de gevolgen van het coronaviru­s. Zondag werden er 621 nieuwe overlijden­sgevallen gemeld door het Britse ministerie van Gezondheid. Er zijn tot nu toe 47.806 bevestigde besmetting­en met het virus.

Ook de zoon van de koningin, de Britse kroonprins Charles, raakte besmet met het virus. Afgelopen week werd hij genezen verklaard en mocht uit thuisisola­tie.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname