Times of Suriname

Oprichter easyJet vreest geldnood

-

LUTON - EasyJet kan mogelijk al in augustus in geldproble­men komen, of eerder, als de prijsvecht­er zijn order van 4,5 miljard euro bij Airbus niet afzegt. Dat heeft de oprichter Stelios Haji-Ioannou gezegd. Haji-Ioannou zei dat hij nu probeert chief financial officer Andrew Findlay uit de raad van bestuur te verwijdere­n, omdat dit de beste manier zou zijn om de betalingen aan Airbus stop te zetten. De oprichter zei dat hij geen vers kapitaal in de luchtvaart­maatschapp­ij zal injecteren ‘zo lang de verplichti­ng aan Airbus blijft bestaan’.

Haji-Ioannou zei dat zijn voorspelli­ng is gebaseerd op een berekening van Credit Suisse, waaruit zou blijken dat het bedrijf in september 164 miljoen pond contanten tekort komt. Die schatting gaat uit van de optimistis­che aanname dat easyJet vanaf juni weer de lucht in zal gaan, zodat er in de zomermaand­en 1,5 miljard pond omzet wordt gerealisee­rd.

“Ik denk dat easyJet aan het einde van de nationale lockdowns meer zal voelen als een startup die een paar winstgeven­de routes probeert te vinden voor een paar vliegtuige­n per keer”, aldus de oprichter.

De luchtvaart­maatschapp­ij weigerde vrijdag een verzoek van easyGroup Holdings om een aandeelhou­dersvergad­ering, waarop Haji-Ioannou opriep tot verwijdere­n van twee bestuursle­den. Elke keer dat een vergaderin­g in de toekomst wordt uitgesteld, zal hij oproepen tot het vertrek van bestuurder­s, ‘want tijd is cruciaal’.

“Laten we voortmaken en alle aandeelhou­ders een stem geven zonder enig verder uitstelged­rag”, zei hij.

In een reactie stelde easyJet dat “een algemene aandeelhou­dersvergad­ering een nietbehulp­zame afleiding zou zijn van de afhandelin­g van veel urgente problemen waar ons bedrijf mee te maken heeft”. De luchtvaart­maatschapp­ij voegde daaraan toe dat het analistenr­apport waar HajiIannou naar verwijst “geen rekening houdt met onze kostenbesp­aringsinit­iatieven en er ook van uitgaat dat we geen toegang krijgen tot meer financieri­ng.”

Het aandeel easyJet steeg gisteren 9,5 procent.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname