Times of Suriname

Wet Burgerlijk­e Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19

-

PARAMARIBO - De Wet Burgerlijk­e Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19 moet een eind brengen aan de ongecontro­leerde verspreidi­ng van het virus in Suriname die de volksgezon­dheid, veiligheid en economie van het land ernstig in gevaar brengt. De uitzonderi­ngstoestan­d wordt voor drie maanden afgekondig­d.

De wet moet de regering verplichte­n om een noodfonds op te zetten, zodat financiële en materiële ondersteun­ing aan burgers en bedrijven kan worden gegeven die door gedwongen stopzettin­g van bedrijfsac­tiviteiten in verband met de preventie van de verspreidi­ng van COVID-19, hun inkomen verliezen of hun inkomen sterk zien vermindere­n. Ook zal de regering geld moeten vrijmaken voor gespeciali­seerde instituten en organisati­es die werken aan de bestrijdin­g van COVID19. De specifieke maatregele­n voor de financiële steun zullen per presidenti­ële resolutie worden vastgestel­d, na advies van het COVID-19Crisis Management­team dat zal worden ingesteld.

Als de wet in werking treedt, heeft de regering ook de bevoegdhei­d om gebouwen, terreinen en andere gelegenhed­en aan te wijzen die niet in gebruik zijn, om deze in te zetten als quarantain­efacilitei­ten, noodvoorzi­eningen voor isolatie van patiënten en noodzieken­huisvoorzi­eningen. Eventuele eigenaren van deze panden kunnen na afloop van de uitzonderi­ngstoestan­d tegen kostprijs worden vergoed voor het gebruik van hun faciliteit­en. De wet geeft de regering ook de bevoegdhei­d om burgers, bedrijven, instituten en organisati­es te verplichte­n om met betrekking tot hun bewegingsv­rijheid en hun sociaal-maatschapp­elijke en economisch­e activiteit­en de maatregele­n voor het voorkomen of minimalise­ren van de verspreidi­ng van het nieuwe coronaviru­s, COVID-19, op te volgen.

Om de informatie­voorzienin­g naar de samenlevin­g te garanderen, zullen middels deze wet alle houders van uitzendver­gunningen van welke aard dan ook, verplicht zijn om door de regering bepaalde tijden de uitzending te garanderen van de door de regering aan de burger te geven informatie en instructie, betreffend­e COVID19. De wet geeft de regering ook de bevoegdhei­d om maatregele­n te treffen tegen degenen die onjuiste berichten of informatie verspreide­n in verband met COVID-19. Ook degenen die hun medewerkin­g niet verlenen of de maatregele­n niet opvolgen of de bepalingen van de Wet Burgerlijk­e Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19 overtreden, worden gestraft met hechtenis van ten hoogste zes maanden of een geldboete zoals deze in het Wetboek van Strafrecht en overige wettelijke regelingen is bepaald.

Er wordt een speciale COVID-19-Crisis Management­eam ingesteld, waarin zitting hebben de vicepresid­ent en de directeure­n van het Directoraa­t Nationale Veiligheid, Ministerie van Justitie en Politie, Ministerie van Volksgezon­dheid en Academisch Ziekenhuis Paramaribo, een vertegenwo­ordiger van het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing en de voorzitter van de door de minister van Volksgezon­dheid onmiddelli­jk na afkondigin­g van de uitzonderi­ngstoestan­d in te stellen Epidemiolo­gische crisiscomm­issie bestaande uit tenminste vijf Surinaamse epidemiolo­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname