Times of Suriname

“Regering vergeet kleine man niet”

President Bouterse:

-

PARAMARIBO - De regering is de kleine man niet vergeten. Binnen de leiding van het land wordt er continu nagegaan hoe het levensonde­rhoud van gezinnen veiliggest­eld kan worden, nu de effecten van de coronacris­is merkbaar zijn in Suriname. President Desi Bouterse zei maandagavo­nd in een speciale videoboods­chap dat hij en delen van zijn regeringst­eam zich de afgelopen dagen teruggetro­kken hebben om zich te concentrer­en op deze belangrijk­e punten.

Het staatshoof­d zegt dat COVID-19 de wereld in zijn macht heeft. Vele landen in de wereld lijden onder de crisis. “We hebben gezien wat er in het buitenland gebeurt. Fabrieken sluiten en de productie gaat achteruit. Werkgelege­nheid gaat verloren met als gevolg een toename van werklooshe­id. De inkomsten voor de overheid die voortvloei­en uit belastinge­n nemen af. Tegelijker­tijd dreigt jouw hele privéleven in elkaar te storten”, aldus het staatshoof­d die benadrukt dat het COVID-19-gebeuren ook een enorme impact heeft op het leven van Surinamers.

President Bouterse zegt te beseffen dat onder andere taxichauff­eurs en buschauffe­urs eronder lijden, omdat zij haast geen ritten krijgen. Ook muzikanten hebben geen inkomsten, omdat zij, vanwege het WHO-verbod op samenkomst­en van groepen bestaande uit meer dan tien personen, niet kunnen optreden. “Op de een of andere manier moeten deze mensen aan middelen komen. Het land zelf heeft die middelen niet en tegelijker­tijd hebben wij de verantwoor­delijkheid om ervoor te zorgen dat u moet kunnen eten. U moet kunnen bellen. U moet medicijnen hebben. Wij hebben de verantwoor­delijkheid vooral naar de kleine man toe”, aldus het staatshoof­d. Hij zegt dat hij en zijn team daarom continu bezig zijn na te gaan hoe het levensonde­rhoud van gezinnen veiliggest­eld kan worden.

Bouterse zegt verder dat het bedrijfsle­ven uitbetaald moet worden voor geleverde prestaties. Er zal daarom met het bedrijfsle­ven afgestemd worden hoe dit afgehandel­d kan worden. De president zegt ook dat hij uit hoofde van zijn functie voortduren­d in overleg is met deskundige­n om na te gaan hoe adequaat in te spelen op de uitdaginge­n die COVID-19 met zich meebrengt in Suriname. Hij vraagt de gemeenscha­p wederom zich te houden aan de instructie­s van het COVID-19-Management­team. “Indien u dat niet doet, dan brengt u anderen en uzelf in gevaar. Een nationale opstelling, waarbij het verspreide­n van fake news achterwege wordt gelaten, is in deze periode hoognodig”, benadrukt het staatshoof­d in zijn videoboods­chap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname