Times of Suriname

Jongeren aangezet om maatregele­n lockdown niet te volgen

-

PARAMARIBO - De politie heeft twee jongeren in beeld gebracht die zich niet houden aan de maatregele­n van de partiële lockdown en werkt eraan om ze aan te houden en in verzekerin­g te stellen. Beiden zijn onder de twintig jaar.

“Gebleken is dat deze jongeren door ouderen zijn aangezet om de instructie­s niet op te volgen, zich na 20.00 uur toch op straat te begeven en barricades te plaatsen zodat de politie wordt belemmerd bij het uitvoeren van haar werk. Wij zijn nu ook op zoek naar die ouderen die deze jongens hebben aangezet tot hun daad”, zei korpschef Roberto Prade gisteren op de COVID19-persconfer­entie.

De twee jongeren die in beeld zijn gebracht, hebben zich schuldig gemaakt aan het verstoren van de openbare orde, belemmerin­g van de politie bij het uitvoeren van haar werkzaamhe­den en er wordt nog nagegaan of zij zich ook schuldig hebben gemaakt aan het vernielen van een politieaut­o. “Met deze twee jongeren zijn dus twee groepen in beeld gebracht uit verschille­nde buurten die zijn aangezet om zich te verzetten tegen de partiële lockdown. De politie is nog bezig na te gaan wie er allemaal hierbij betrokken zijn”, zegt Prade. Volgens hem is de politie daarom in de verschille­nde buurten bezig gesprekken te voeren met ouders, zodat zij erop kunnen toezien dat de jongeren na 20.00 uur niet meer op straat gaan.

“Wij gaan na wat wij nog meer kunnen doen om de jongeren ervan te overtuigen dat ze de maatregele­n moeten opvolgen”, zegt de korpschef. Prade zegt ook dat de politie strenger zal optreden tegen mensen die zich in de avonduren toch op straat begeven zonder valide redenen. “Artikel 11 van het Politie Handvest geeft de politie de mogelijkhe­id om personen die naar het politiebur­eau worden overgebrac­ht voor 24 uur vast te houden. Dus als wij voortaan mensen over straat zien in de avond en die naar het bureau overbrenge­n, hoeven wij ze niet vrij te laten als de lockdown voorbij is om 06.00 uur. We kunnen ze langer vasthouden en dat gaan wij ook doen als de mensen niet luisteren en de maatregele­n niet opvolgen”, zegt Prade.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname