Times of Suriname

VES verwerpt wet uitzonderi­ngstoestan­d

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) wil dat de regering de ingediende ontwerpwet uitzonderi­ngstoestan­d in De Nationale Assemblee per direct intrekt, en samen met de belangrijk­ste stakeholde­rs gaat praten over actieve burgersteu­n aan de regering in de oplossing van zowel COVID19 als de financieel­economisch­e crisis.

De COVID-19-uitbraak vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezon­dheid van Suriname en dient dan ook adequaat en nationaal te worden aangepakt. Het COVID- team doet daarin een heel goede job. Het maatschapp­elijk middenveld probeert daar ook zijn noodzakeli­jke bijdrage aan te leveren. Op enkele storende uitzonderi­ngen na volgt de burgerij de afgekondig­de beperkende maatregele­n. De VES is van mening dat er in de samenlevin­g geen enkele rechtvaard­iging bestaat voor het uitvaardig­en van nieuwe wetten om deze crisis te bestrijden. Gezien de huidige stand van de gezondheid­szorg en de orde in het land, is er voldoende ruimte om de COVID-19-crisis binnen de bestaande orde te bestrijden. De bevolking is meer dan bereid om bij te dragen aan de bestrijdin­g hiervan. Er zijn daartoe al verschille­nde initiatiev­en genomen, meldt de vereniging in een persberich­t. De wet uitzonderi­ngstoestan­d is naar letter en geest een middel dat niet in verhouding staat met de kwaal. De VES is van mening dat de COVID-19-crisis absoluut niet gebruikt mag worden om burgerrech­ten te beperken en vooral niet om het financieel­economisch wanbeleid voort te zetten.

Als vereniging hebben wij op diverse momenten aandacht gevraagd voor de structurel­e economisch­e problemen, welke met het regeringsb­eleid van de afgelopen jaren door haarzelf werden gecreeerd. De regering heeft hooghartig onze uitgestoke­n hand casu quo de aanbieding­en om te ondersteun­en het beleid om te buigen, genegeerd. Wij hebben op diverse podia gewaarschu­wd dat we zo rechtstree­ks op een vierde crisis afstevenen. De wet uitzonderi­ngstoestan­d is bedoeld om het verkeerde financieel­economisch­e beleid voort te zetten, en nu zonder wettelijke beperkinge­n de gecreëerde begrotings­tekorten ongebreide­ld monetair te kunnen financiere­n. Bovendien wil deze wet ons recht te protestere­n tegen het wanbeleid dat de gemeenscha­p nog verder zal verarmen, afpakken.

Deze uitzonderi­ngstoestan­d zal het bedrijfsle­ven verlammen en de samenlevin­g sociaal hard treffen en de toekomstig­e generaties, onze eigen kinderen, in armoede dompelen.

Voor de VES is dit onverklaar­baar en we roepen alle maatschapp­elijke groepering­en op zich massaal uit te spreken tegen deze ‘beknotting­swet’ door de regering. De vrees is dermate aanwezig dat met deze wet de regering de rijkdommen van de samenlevin­g zal verpanden.

De VES doet een dringend beroep op de regering om dit heilloze pad te verlaten en terstond samen met de belangrijk­ste stakeholde­rs te praten over actieve burgersteu­n aan de regering in de oplossing van zowel de COVID19 als de financieel­economisch­e crisis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname