Times of Suriname

Diverse buitenland­se bedrijven...

-

De bewindsman zegt ook gesproken te hebben met het Chinese bedrijf Cnooc. Dit bedrijf heeft reeds geruime tijd belangstel­ling getoond in verschille­nde sectoren in Suriname. “Er is gesproken over een Memorandum of Understand­ing, welke nog niet getekend is.” Op basis daarvan is het bedrijf doorverwez­en naar Staatsolie om te praten over gas en olie. “De gesprekken moeten nog plaatsvind­en om te komen tot een afspraak voor een bespreking.” De NH-minister benadrukt dat Cnooc conform de geldende regels voor zakelijke deals bij Staatsolie terecht moet.

Over de interesse van buitenland­se bedrijven in Staatsolie zegt Elias dat er ook grote interesse is voor het gebied dat ligt tussen Blok 58 en Tambaredjo. “Daarvoor gaan wij een transparan­te bieding houden op het moment dat we voldoende informatie hebben.” Hij benadrukt dat president Desi Bouterse en de president-commissari­s van Staatsolie het eens zijn met de plannen van de

Surinaamse oliemaatsc­happij. De Staatsolie-topman zegt dat recent nog aan een bedrijf is aangegeven dat er niet over Blok 58 wordt gesproken. “Over andere gebieden mogen zij meedoen aan een transparan­te bieding die mogelijk aan het einde van dit jaar zal volgen.”

De NH-minister zegt ten slotte dat de overheid als enige aandeelhou­der een goede samenwerki­ng heeft met Staatsolie. Zo heeft de regering Staatsolie bijgestaan bij onder andere het sluiten van leningen. “Al de grote deals zijn ook ondergebra­cht bij Staatsolie. Om te beginnen, de deal met Newmont is bij Staatsolie. De Afobakadam, waarvan de Staat de openstaand­e schuld zelf heeft afgelost, is bij Staatsolie. De nieuwe afspraken voor het uitbreiden van de deal met Iamgold komen bij Staatsolie. Afspraken die gemaakt zijn door de Staat met Oppenheime­r om de schulden van Staatsolie over te nemen, zodat het bedrijf niet default is, is geregeld door deze regering”, aldus de minister.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname