Times of Suriname

30 miljoen nieuwe mondkapjes besteld, moeten zorg 7 weken vooruithel­pen

-

DEN HAAG - Nederland heeft 30 miljoen extra mondkapjes besteld, vertelt minister Martin van Rijn (Medische Zorg) maandagavo­nd. Volgens Van Rijn is de wereldmark­t “een bonanza wat betreft mondkapjes” en wordt er dag en nacht gewerkt om producten bij te bestellen. De enorme lading mondkapjes zou de zorg bijna zeven weken vooruithel­pen. Van Rijn schat dat de zorg wekelijks zo’n 4,5 miljoen mondkapjes nodig heeft. Op de wereldmark­t zou het beschermin­gsmateriaa­l op louche manieren worden aangeboden. Volgens de minister komt dat omdat de vraag ernaar enorm is. “Ieder land wil mondkapjes hebben.” De PvdA’er maakt zich vooral zorgen over de logistieke uitdaging en vraagt zich af of de lading op tijd aankomt. In de tussentijd wil Van Rijn de productie in eigen land opschalen en producten beter verdelen.

Ernst Kuipers, voorzitter van de raad van bestuur in het Erasmus MC, vindt dat er niet genoeg besteld kan worden. “Alles wat erbij komt is aantrekkel­ijk.” De gezondheid­sexpert herhaalde dat niet alle Nederlande­rs mondkapjes hoeven te dragen, iets wat RIVM-baas Jaap van Dissel al meermaals benadrukte. In diverse andere Europese landen is dat verplicht, maar het RIVM volgt het huidige advies van wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO, waarin wordt uitgelegd dat het volgen van strikte regels voldoende is om de drager te beschermen.

Kuipers vertelde in de aflevering dat de staat van intensivec­areafdelin­gen flink verbeterd is. “Tien dagen geleden ging het hard. Nu zien we dat we veel meer capaciteit hebben gecreëerd, wat noodzakeli­jk is: deze crisis gaat nog maanden duren.” Momenteel worden ruim 1.400 patiënten behandeld op intensivec­areafdelin­gen. Aanvankeli­jk waren er 1.150 bedden beschikbaa­r, maar dat aantal is snel uitgebreid naar 2.400. Kuipers maakt zich zorgen over het afnemende aantal kankerdiag­noses. De laatste weken werd de ziekte 30 procent minder vastgestel­d. “We vermoeden dat mensen bang zijn om in het ziekenhuis besmet te raken met het coronaviru­s of dat zij denken dat ziekenhuiz­en vol raken. Maar er is voldoende ruimte en ziekenhuiz­en hebben veel voorzorgsm­aatregelen genomen.”

Een groep deskundige­n is door het Ministerie van Medische Zorg aangewezen om het afnemende aantal diagnoses te onderzoeke­n.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname