Times of Suriname

Erdogan dient klacht in tegen tv-presentato­r na kritiek

-

TURKIJE - Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren een klacht ingediend tegen een populaire tv-presentato­r. Die had Erdogan bekritisee­rd voor zijn beleid inzake het coronaviru­s.

Erdogan vroeg het gerecht een zaak te openen tegen Fatih Portakal wegens ‘volledig valse en manipulati­eve beweringen’ op sociale media. De Turkse president beschuldig­t de presentato­r van Fox TV van het beledigen van het staatshoof­d. Daar staan in Turkije gevangenis­straffen tot vijf jaar op. Portakal bekritisee­rde in een tweet een donatiecam­pagne die Erdogan had opgestart om te helpen in de strijd tegen het coronaviru­s. Erdogan vergeleek zijn solidarite­itsactie met de nationale belastings­wetten tijdens de Turkse onafhankel­ijkheidsoo­rlog in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Die wetten leidden destijds tot de verbeurdve­rklaring van diverse publieke eigendomme­n.

“Ik ben benieuwd of ze ook geld zullen vragen aan zij die daadwerkel­ijk reserves hebben”, postte Portakal. “Jammer genoeg kan ik hier niet zeker van zijn.”

Naast Erdogan diende ook de Turkse bankenregu­lator BDDK een aparte klacht in tegen Portakal. Zij claimen dat hij ‘schade toebracht aan de reputatie van de banken’. Portakal kwam de laatste tijd steeds vaker in conflict met Erdogan door kritiek op zijn beleid. In 2018 schorste de Turkse uitzendaut­oriteit RTUK het nieuwsprog­ramma van Portakal al eens voor drie dagen.

Tientallen journalist­en zitten in Turkije in gevangensc­hap en verschille­nde mediabedri­jven werden gesloten. Er werd de afgelopen jaren steeds strenger opgetreden vanuit de regering tegen kritiek, vooral sinds de mislukte coup van een militaire groepering in 2016. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname