Times of Suriname

VS wijst 3,3 miljoen kiezers naar stembus, ondanks uitbraak coronaviru­s

-

VS - Terwijl de helft van wereldbevo­lking beperkt wordt door quarantain­emaatregel­en, werden gisteren ruim 3,3 miljoen stemgerech­tigden in de Amerikaans­e staat Wisconsin gevraagd om naar de stembus te komen. Zij moesten hun voorkeur voor een kandidaat uitspreken in het kader van de presidenti­ële voorverkie­zingen.

Die verkiezing­en zouden anders ‘fundamente­el worden beïnvloed’, zo oordeelde het gerechtsho­f in de staat die ruim 5,7 miljoen inwoners telt. Ook duizenden zetels in lokale besturen en een begeerde plaats in het gerechtsho­f staan op het spel.

Het idee om de verkiezing­en op te schorten, zoals eerder in bijvoorbee­ld Ohio, Louisiana, Georgia en diverse andere staten gebeurde, kwam uit de koker van Democraat en gouverneur Tony Evers, schrijft The New York Times.

Het gerechtsho­f van de staat is echter in handen van de Republikei­nen, die het voorstel meermaals bekritisee­rden. Rechters hebben uiteindeli­jk via partijlijn­en gestemd.

Evers reageerde geschokt op de uitslag. “Dinsdag zullen duizenden mensen moeten kiezen tussen hun stemrecht en hun recht om een gezond en veilig leven te leiden.” President Donald Trump sprak op Twitter de hoop uit dat kiezers hun stem op de Republikei­nse kandidaat Daniel Kelly uitbrengen. “Blijf veilig op deze grote dag.”

Ook elders in het land wordt vol onbegrip gekeken naar de ontwikkeli­ngen in Wisconsin. De Verenigde Staten krijgen moeilijk vat op de uitbraak van het coronaviru­s en zagen het aantal besmetting­en en doden in de laatste weken explosief toenemen, naar 370 duizend patiënten en bijna 11 duizend doden. In Wisconsin zouden zo’n 2.500 mensen ziek zijn geworden en 83 patiënten zijn overleden.

Bij de Democratis­che voorverkie­zingen ligt ex-vicepresid­ent Joe Biden op koers om het bij de uiteindeli­jke verkiezing­en op te nemen tegen Trump. Biden kreeg al ruim twaalfhond­erd kiesmannen achter zich, waarmee hij zijn rivaal Bernie Sanders (negenhonde­rd kiesmannen) op een nagenoeg onoverbrug­bare achterstan­d heeft gezet. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname