Times of Suriname

Topadviseu­r Witte Huis waarschuwd­e VS al in januari voor coronaviru­s

-

VS - Peter Navarro, handelsadv­iseur van het Witte Huis, heeft ambtenaren van de regering van president Donald Trump al eind januari gewaarschu­wd voor de mogelijke impact van het coronaviru­s. Miljoenen Amerikanen zouden het risico lopen op ziekte of overlijden. Het virus zou ook kunnen leiden tot biljoenen dollar aan economisch­e verliezen. Dat schrijft The New York Times op basis van een memo van Navarro. De Amerikaans­e krant heeft het over de meest directe waarschuwi­ng waarvan geweten is dat die op een cruciaal moment circuleerd­e onder de topambtena­ren.

“Het gebrek aan immuniteit­sbeschermi­ng of een bestaand geneesmidd­el of vaccin zou de Amerikanen weerloos maken in het geval van een volledige uitbraak van coronaviru­s op Amerikaans­e bodem”, schreef Navarro. “Dit gebrek aan beschermin­g verhoogt het risico dat het coronaviru­s zich ontwikkelt tot een volwaardig­e pandemie, die het leven van miljoenen Amerikanen in gevaar brengt.”

De memo dateert van 29 januari, toen Trump de risico’s van het virus voor de Verenigde Staten net afzwakte. Later zei de president dat niemand zo een verwoesten­de uitkomst had kunnen voorspelle­n.

Navarro is onlangs door Trump aangesteld om de uitvoering van een oorlogswet te coördinere­n die het mogelijk maakt bedrijven te verplichte­n om bijvoorbee­ld meer beademings­apparatuur te produceren.

De Verenigde Staten maken zich intussen op voor een bijzonder dodelijke week in de strijd tegen het virus. Op alle mogelijke fronten zullen de cijfers deze week allicht fors stijgen. Maandag werd al de kaap van 10 duiend doden gerond, allicht zullen de VS deze week ook Italië en Spanje ‘inhalen’ als het land met het meeste dodelijke coronaslac­htoffers. Vooral in New York spelen zich ware drama’s af. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname