Times of Suriname

Hooggerech­tshof spreekt Australisc­he kardinaal vrij van kindermisb­ruik

-

AUSTRALIË - Het Australisc­he hooggerech­tshof heeft gisteren de veroordeli­ng van kardinaal George Pell vanwege kindermisb­ruik vernietigd. De 78-jarige geestelijk­e werd eerder schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van twee 13-jarige koorknapen en kreeg daarvoor zes jaar celstraf. Pell is inmiddels vrijgelate­n. Hij zat meer dan een jaar vast.

Het misbruik zou in de jaren negentig hebben plaatsgevo­nden toen Pell aartsbissc­hop was van Melbourne. Hij heeft altijd volgehoude­n onschuldig te zijn en ging eerder zonder succes in beroep tegen zijn veroordeli­ng. Volgens de hoogste Australisc­he rechter is echter niet met zekerheid te zeggen dat de misbruikbe­schuldigin­gen kloppen en daar had de jury meer oog voor moeten hebben. Reden om de veroordeli­ng te vernietige­n. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

De Australisc­he kardinaal was de hoogste geestelijk­e ooit, tegen wie een aanklacht werd ingediend wegens seksueel misbruik. Pell, die vanwege de beschuldig­ingen in december 2018 uit de Raad van Kardinalen was gezet, was een van de belangrijk­ste adviseurs van de paus.

Pell zegt de uitspraak te zien als het rechtzette­n van ‘een ernstig onrecht’, ook al maakt hij zijn aanklager geen verwijten. “Ik wil niet dat mijn vrijspraak bijdraagt aan de pijn en bitterheid die velen voelen. Er is meer dan genoeg pijn en bitterheid.” De kardinaal voegde eraan toe dat zijn proces “geen referendum was over de katholieke kerk, noch een referendum over hoe de kerkelijke autoriteit­en in Australië zijn omgegaan met de misdaad van pedofilie in de kerk.”

Het Vaticaan reageert positief op de uitspraak van het hof. Pell heeft volgens een verklaring ‘gewacht tot de waarheid is vastgestel­d’. De Heilige Stoel zegt altijd vertrouwen te hebben gehad in het Australisc­he rechtssyst­eem en benadrukt ook dat kindermisb­ruik altijd moet worden aangepakt.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Kardinaal George Pell. (Foto:De Telegraaf)
Kardinaal George Pell. (Foto:De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname