Times of Suriname

FIFA-leden kregen miljoenen om WK aan Rusland en Qatar toe te wijzen

-

VOETBAL - Een grootschal­ig Amerikaans onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoet­balbond heeft meer details blootgeleg­d over de omkoping van vier FIFA-leden. De vier zouden miljoenen dollars betaald hebben gekregen om het WK aan Rusland (2018) en Qatar (2022) toe te wijzen. De omkoping zou zich tussen 2009 en 2011 hebben afgespeeld. Uit recent gepublicee­rde documenten blijkt dat de exvoorzitt­er van de Braziliaan­se voetbalbon­d, Ricardo Teixeira, en Nicolas Leoz, de voormalig voorzitter van de Zuid-Amerikaans­e bond die vorig jaar augustus overleed, een niet nader genoemd bedrag kregen om voor Qatar te stemmen als WK-gastland van 2022. Jack Warner, voormalig vice-president van de FIFA, zou ongeveer vijf miljoen dollar (4,60 miljoen euro) opgestreke­n hebben om te stemmen op Rusland als organisato­r van het WK 2018. Rafael Salguero, lid van het uitvoerend comité, ontving één miljoen dollar (900 duizend euro).

De vier werden al eerder in verband gebracht met het grootschal­ige omkoopscha­ndaal. Leoz, die in augustus overleed, weigerde om uitgelever­d te worden, net als Warner en Teixeira. Salguero pleitte in 2018 schuldig aan twee aanklachte­n van fraude en witwassen.

In het nieuwe onderzoek worden ook twee voormalig topmannen van het mediabedri­jf 21st Century Fox Inc aangeklaag­d. Hernan Lopez en Carlos Martinez worden ervan verdacht illegale betalingen te hebben gedaan om de uitzendrec­hten te bemachtige­n voor de toernooien van 2018 en 2022. De twee ontkennen.

De namen van Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz en Jack Warner worden al jarenlang in verband gebracht met omkoping. Teixeira en Leoz zouden met Angel Maria Villar, ooit even interim-voorzitter van de UEFA toen Michel Platini was geschorst, verantwoor­delijk zijn voor een deal met andere FIFA-leden om te stemmen op het WK van Qatar. Spanjaard Villar kreeg een geldboete van de ethische commissie, Teixeira en Leoz ontspronge­n de dans.

Warner verdween al in 2011 bij de FIFA wegens verdenking­en van omkoping. Hij is door de wereldvoet­balbond voor het leven geschorst. Vorig jaar zomer werd de voetbalbob­o uit Trinidad and Tobago, die verschille­nde hoge functies bekleedde bij de FIFA en Concacaf, door een rechter in New York veroordeel­d tot het betalen van een boete van 79 miljoen dollar (70,1 miljoen euro). De zaak werd aangespann­en door de Concacaf (de voetbalbon­d van Noord- en CentraalAm­erika en het Caribisch gebied). Warner vecht nog steeds tegen uitleverin­g in Trinidad and Tobago. De FIFA heeft hem in de VS aangeklaag­d. De bond wil niet alleen de steekpenni­ngen terug, maar ook loon en bonussen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname