Times of Suriname

Nieuwe plannen KNVB betekenen mogelijk voetbal tijdens kerstdagen

-

VOETBAL - De KNVB wil, voor zover de ontwikkeli­ngen rondom het coronaviru­s dat toelaten, halverwege juni de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie weer opstarten. De voetbalbon­d maakt woensdagav­ond middels een persberich­t bekend dat 19 juni voorlopig is geprikt als datum om de competitie­s te hervatten. De KNVB voegt toe echter wel afhankelij­k te zijn van de visie en de voorschrif­ten van het RIVM en de overheid. Het voetbal zal alleen hervat worden als dit op een ‘verantwoor­de wijze’ kan.

Dit scenario werd dinsdag tijdens een aantal conference­calls besproken tussen de clubs uit de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en andere betrokkene­n, waaronder de lokale overheden, vakbonden en het supporters­platform. De KNVB heeft daarbij zoveel mogelijk duiding proberen te geven hoe een hervatting van de competitie­s er in de praktijk uit zou zien: “Die toelichtin­g gaat nu uit van het uitspelen van de competitie­s in de maanden juni en juli, met een start op 19 juni. Pas in de week van 24 april, wanneer het duidelijk is wat de nieuwe adviezen zijn van het RIVM en ook van UEFA, kan er meer duidelijkh­eid gegeven worden”, laat de bond optekenen.

De KNVB houdt tegelijker­tijd ook het zogenaamde ‘scenario 3’, waarbij de competitie­s definitief stopgezet worden, nog altijd open en doet bovendien een beroep op de onderlinge solidarite­it tussen de clubs. De bond wil graag zien dat er ‘één front’ gevormd wordt: “Immers, we zijn met elkaar verantwoor­delijk voor clubs, spelers, scheidsrec­hters, trainers, voor gezinnen van medewerker­s die bij onze clubs werken, voor onze supporters. Kortom hoe gaan we hier, net zoals in andere segmenten van de samenlevin­g, proberen met zo min mogelijk schade voor het hele betaald voetbal uitkomen.”

Het Algemeen Dagblad weet toe te voegen dat het de bedoeling is dat, als het RIVM geen belemmerin­gen ziet, de clubs 15 mei weer gaan starten met individuel­e trainingen. Op 22 mei kan vervolgens in kleine groepjes worden getraind, waarna een week later de groepstrai­ningen kunnen worden hervat. Begin juni is er ruimte om oefenwedst­rijden te spelen en op 19 juni worden volgens de huidige plannen de competitie­s hervat, nadat eerder midweeks nog de inhaalduel­s Feyenoord AZ en FC Utrecht Ajax zijn afgewerkt. De bedoeling is dat op 31 juli het seizoen afgerond is.

Het langer doorgaan van het huidige seizoen heeft ook gevolgen voor het nieuwe seizoen, dat volgens het ‘ideale scenario’ op 21 augustus van start zal gaan. Om dit seizoen op tijd af te kunnen ronden, wordt er volgens het Algemeen Dagblad ook door gevoetbald tijdens de kerstdagen. Daarna zal er een winterstop van twee weken volgen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname