Times of Suriname

Miljoenen vluchtelin­gen vrezen voor corona: 250 mensen delen één kraan in vluchtelin­genkampen

-

Tot 250 vluchtelin­gen delen één waterpunt en velen hebben minder dan 3,5 m² woonruimte. Oxfam vreest dan ook dat het uiterst moeilijk zal zijn om het coronaviru­s in te dammen in kampen waar elementair­e hygiënemaa­tregelen niet gegarandee­rd zijn, adequate medische zorg vaak onvoldoend­e is en social distancing onmogelijk is.

Het virus zou rampzalig kunnen zijn voor mensen die in conflictsi­tuaties leven, met name in Jemen, Syrië en Zuid-Soedan, die al lijden aan ondervoedi­ng, ziekten zoals cholera en gebrek aan schoon water en sanitaire voorzienin­gen. Veel vluchtelin­genkampen zijn overvol en beschikken niet over voldoende sanitaire voorzienin­gen om een uitbraak van het coronaviru­s tegen te gaan. Gemiddeld is voor 250 mensen slechts 1 watertappu­nt voorhanden. De vluchtelin­genkampen zijn simpelweg niet gebouwd om een wereldwijd­e pandemie van deze grootte het hoofd te bieden. In sommige gevallen wordt zelfs aan deze minimumcri­teria niet voldaan. In het uitgestrek­te Rohingyavl­uchtelinge­nkamp in Cox’s Bazaar, Bangladesh, wonen bijna 40 duizend mensen per vierkante kilometer. Bangladesh heeft momenteel 70 geregistre­erde gevallen en acht sterfgeval­len, volgens de WHO. Er zijn geen gevallen van besmetting geregistre­erd in de kampen, maar er is nog steeds grote bezorgdhei­d. De Rohingya-kampen zijn immers al blootgeste­ld aan ondervoedi­ng, dysenterie, cholera en tyfus. De toegang tot basisgezon­dheidszorg is zeer beperkt, laat staan dat er sprake is van meer gespeciali­seerde zorg.

Vluchtelin­genkampen bedreigd

In het kamp Moria op het

Griekse eiland Lesbos, dat ontworpen was voor 3.000 mensen maar nu bijna 20 duizend vluchtelin­gen herbergt, maken tot 160 mensen gebruik van hetzelfde toilet en er zijn meer dan 500 mensen per douche. In sommige delen van het kamp delen 325 mensen één waterpunt en er is geen zeep. Soms wonen 15 tot 20 mensen in dezelfde container of in tenten. De bezorgdhei­d is des te groter omdat de Griekse regering vorige week opdracht gaf tot de isolatie van een tweede vluchtelin­genkamp in de buurt van Athene nadat een Afghaanse asielzoeke­r positief was getest op het coronaviru­s.

Het coronaviru­s en humanitair­e crisissen

Naast de vluchtelin­genkampen zijn veel andere gemeenscha­ppen waar Oxfam werkt bijzonder kwetsbaar voor ziekten. In Gaza, waar al tien bevestigde coronageva­llen zijn geregistre­erd, is de bevolkings­dichtheid hoger dan 5.000 mensen per km² en er zijn minder dan 70 bedden op de intensive care voor een bevolking van twee miljoen inwoners.

In Jemen is nog geen enkel geval van het coronaviru­s officieel geregistre­erd, maar het land bereidt zich voor op het ergste. Slechts 50 procent van de gezondheid­scentra functionee­rt en de open gezondheid­scentra hebben te kampen met ernstige tekorten aan medicijnen, apparatuur en personeel. Bijna 17 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, hebben geen toegang tot veilig drinkwater.

Vrouwen worden bovendien het hardst getroffen in noodsituat­ies en omdat zij het grootste deel van het zorgwerk verrichten, zijn zij bijzonder kwetsbaar voor blootstell­ing aan het virus. Oxfam maakt zich dan ook zorgen over het risico van gender gerelateer­d geweld, omdat gezinnen gedwongen worden thuis te blijven en steuncentr­a en -netwerken worden gesloten. Gemeenscha­ppen, lokale ngo’s, vrouwen en door vluchtelin­gen geleide organisati­es mobilisere­n zich al en Oxfam werkt met hen samen. De interventi­es als reactie op de humanitair­e crises in Jemen en Syrië hadden al te lijden onder een financieri­ngstekort. Nu moeten ze met elkaar concurrere­n om middelen voor het bestrijden van het coronaviru­s, en dat terwijl de wereld worstelt met de economisch­e gevolgen van wijdverspr­eide inperkings­maatregele­n.

Oxfam zegt 100 miljoen euro nodig te hebben om haar actieplan te financiere­n, samen te werken met lokale partnerorg­anisaties in meer dan 50 landen en zo meer dan 14 miljoen mensen in kwetsbare gemeenscha­pen te helpen in de strijd tegen het coronaviru­s.

De Verenigde Naties hebben een oproep gedaan van 2 miljard dollar voor de financieri­ng van een gezamenlij­ke wereldwijd­e inspanning om het coronaviru­s in kwetsbare landen te bestrijden. Oxfam steunt ook de oproep van de VN voor een wereldwijd staakt-het-vuren om landen in conflict te helpen de pandemie het hoofd te bieden. “Oxfam juicht het besluit van België, om de oproep van de VN te onderteken­en, toe. We hopen dat zij in dit verband ook initiatiev­en op VN- en EU-niveau zullen stimuleren”, aldus Catherine De Bock, humanitair medewerker bij Oxfam België.

(De WereldMorg­en)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname