Times of Suriname

BIZA geeft startsein voor drukken van oproepings­kaarten

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) heeft maandag het startsein gegeven voor het drukken van de achterzijd­e van de oproepings­kaarten voor de verkiezing­en van 25 mei 2020. Dit gebeurde bij Multiforms NV aan de Johan Adolf Pengelstra­at, onder toezicht van vertegenwo­ordigers van de werkgroep Oproepings­kaarten, het Korps Politie Suriname (KPS) en het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB).

Multiforms NV heeft een testprint gedaan, alvorens er gestart is met het drukken van de officiële oproepings­kaarten. De testoproep­ingskaarte­n zijn daarna onder toezicht van vertegenwo­ordigers van het KPS verpulverd.

Volgens Soebhas Bachoe, coördinato­r van de werkgroep, worden er 422 duizend oproepings­kaarten gedrukt. De achterzijd­e van de kaarten is door Multiforms NV gedrukt, terwijl de voorzijde binnen 2 weken op het Centraal Bureau voor Burgerzake­n

(CBB) zal worden geprint. Op de voorzijde komen onder andere de gegevens van de kiezers en aan de achterzijd­e de wetsartike­len met betrekking tot verhinderi­ng bij het uitoefenen van het kiesrecht en distributi­edetails.

De oproepings­kaarten worden vanuit Multiforms NV onder politiebeg­eleiding gebracht naar het CBB. Daar zullen eerst de bestellers­lijsten (lijsten met namen van de kiesgerech­tigden) per district, ressort en straat worden geprint, waarna de voorzijde van de oproepings­kaarten wordt geprint. Bij het printen is er een vertegenwo­ordiger van het desbetreff­ende districtsc­ommissaria­at aanwezig en een vertegenwo­ordiger van het OKB. De kaarten worden vervolgens eerst gecontrole­erd en daarna verpakt. De vertegenwo­ordigers van de desbetreff­ende districtsc­ommissaria­ten halen ze op en op het commissari­aat worden ze voorzien van een stempel, waarna ze klaar zijn voor distributi­e aan de kiesgerech­tigden. Dit geschiedt volgens planning voor 24 april.

Elke kiezer dient ten minste drie dagen voor de dag der stemming zijn oproepings­kaart te hebben ontvangen. De kaarten verschille­n per district van kleur. Zo zijn de oproepings­kaarten voor Paramaribo rood, Wanica blauw, Nickerie zwart, Coronie bordeaux, Saramacca bruin, Commewijne paars, Marowijne oranje, Para geel, Brokopondo grijs en Sipaliwini groen. Kiesgerech­tigden moeten op 25 mei hun oproepings­kaart en een legitimati­ebewijs bij zich hebben om te kunnen stemmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname