Times of Suriname

Gestrande passagiers doen voorstelle­n voor repatriati­e

-

PARAMARIBO – Gestrande passagiers hebben gisteren via hun voorstelle­n voorgelegd aan Danielle Veira, directeur van Nationale Veiligheid. Advocaat Irene Lalji heeft namens de groep gestrande passagiers aan Veira voorgestel­d dat GPS-bandjes gebruikt kunnen worden voor thuisquara­ntaine.

Volgens haar kunnen deze bandjes na de crisis gebruikt worden door justitie in het kader van onder meer gedetineer­den met proefverlo­f te sturen.

Samen met een groep van meer dan 100 gestrande personen is zij in een WhatsApp-groep waarin oplossinge­n en zorgen worden gedeeld. Lalji legt uit dat er een zwangere vrouw is, maar ook ouderen, kinderen en personen die geen opvang meer kunnen krijgen bij hun familie. Het gaat om mensen die noodgedwon­gen geld moeten lenen. “We hebben allemaal een retourtick­et. De tickets zouden in overeenste­mming met de overige maatschapp­ijen overgeboek­t kunnen worden naar de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM). Dan verdient de SLM.”

Lalji heeft de kwestie van kosten bij overheidsq­uarantaine tegenover thuisquara­ntaine bekeken. Bij overheidsq­uarantaine moet de overheid kosten maken voor huur van de opvangplek, kosten van nutsvoorzi­eningen, voeding, drank, beddengoed en hygiëne-artikelen. Bij thuisquara­ntaine bespaart de overheid. Het probleem is dat de mensen zich niet houden aan regels

WhatsApp

en uit huis gaan. “Dus mensen moeten bewaakt worden. Het voorstel is dat er GPS-bandjes gebruikt kunnen worden.” Lalji vraagt om de gestrande mensen uit Nederland te halen en desnoods in overheidsq­uarantaine te plaatsen. “Observeer en laat ons screenen. En plaats ons in thuisquara­ntaine met een GPS-band. Laat ons een contract tekenen met boeteclaus­ule en haal ons in groepen van 300 man.” Volgens haar kunnen de GPS-bandjes na twee weken voor een volgende groep gebruikt worden. “Na afloop van alle personen kunnen deze bandjes door justitie overgenome­n worden voor bewaking van gevangenen. Of kan justitie ze gebruiken voor gedetineer­den met proefverlo­f naar huis of voor gedetineer­den die openbaar te werk zijn gesteld. Dus de GPSbandjes zijn niet nutteloos na de crisis. Thuisquara­ntaine is bovendien goedkoper voor de overheid dan de repatriant­en 14 dagen verzorgen. We kunnen dan sneller worden gehaald.”

Lalji zegt dat de groep oplossinge­n biedt omdat zij naar huis wil. “We willen concreet de datum horen.” WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname