Times of Suriname

Paaszaterd­ag /Stille Zaterdag

-

Paaszaterd­ag/Stille Zaterdag is de dag na Goede Vrijdag en de dag voor Pasen. Het is tevens de laatste dag van de vastentijd, die 40 dagen eerder begon op Aswoensdag.

Paaszaterd­ag/Stille Zaterdag herinnert aan de periode dat Christus dood in het graf lag. In afwachting van de volgende ‘paasmorgen’ heerst dan in het kerkelijk leven stilte.

Paaszaterd­ag/Stille Zaterdag volgt op Goede Vrijdag. Het is de laatste dag van de lijdenswee­k die voorbereid­t op het christelij­ke paasfeest, de opstanding van Christus uit zijn graf. Op deze dag herdenkt men de tijd dat Christus dood in het graf lag en er als het ware een stilte in de wereld optrad. Het kruis is nu leeg, en in veel kerken is het altaar nu leeggeruim­d. Er liggen geen bloemen, kaarsen, of mooie kleden op het altaar (de kerktafel waar de pastoor of dominee aan staat).

In de protestant­se traditie heet de dag Stille Zaterdag, in de rooms-katholieke Paaszaterd­ag.

In de katholieke kerk wordt op Stille Zaterdag net als op Goede Vrijdag de Eucharisti­e in het geheel niet gevierd.

In tegenstell­ing tot Goede Vrijdag wordt op paaszaterd­ag zelfs de heilige communie niet uitgereikt. Er worden wel enige geconsacre­erde hosties voorradig gehouden, voor het geval stervenden willen communicer­en. Het altaar is ontdaan van de altaardwaa­l. Het tabernakel staat open als teken dat Jezus gestorven is en tijdelijk niet meer onder de mensen is. De kerken zijn sober ingericht, zonder versiering­en. Ook de klokken luiden niet op die dag tot ’s avonds de paaswake wordt gevierd.

In de orthodoxe kerk wordt deze dag heilige en grote zaterdag of de grote sabbat genoemd, omdat op deze dag Christus fysiek ‘rustte’ in het graf. Maar men gelooft ook dat op deze dag Christus geestelijk nederdaald­e in de hel en de hades veroverde, om de zielen van hen die daar vastgehoud­en waren, te redden en naar het paradijs te voeren.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname