Times of Suriname

Quarantain­e voor terugvlieg­ers uit risicogebi­eden

-

DEN HAAG - De vliegverbo­den die in Nederland gelden voor vluchten uit coronabran­dhaarden zoals Italië en Spanje, worden met een week verlengd.

Dat heeft het kabinet na nieuw crisisbera­ad bepaald. Bovendien krijgen mensen die uit hoogrisico­gebieden komen het dringende advies om na aankomst in thuisquara­ntaine te gaan. Ze komen daarnaast alleen aan boord als ze een gezondheid­sverklarin­g hebben. Die verplichti­ng geldt voor mensen die terugvlieg­en uit die zogenoemde hoogrisico­gebieden. Dat gaat bijvoorbee­ld om Noord-Italië, grote delen van Spanje en het Verenigd Koninkrijk en in Oostenrijk de vliegvelde­n in Tirol en Wenen. Aan boord krijgen de passagiers te horen welke maatregele­n in Nederland gelden in de strijd tegen corona. Het is voor de tweede keer dat het verbod op vluchten uit bepaalde risicoland­en wordt opgerekt.

Aangezien het coronaviru­s nog steeds niet is getemd, ziet het kabinet geen andere mogelijkhe­id. Op dit moment mogen vliegtuige­n uit landen zoals Italië, Spanje en Oostenrijk niet op Nederlands­e bodem landen. Die verboden zouden 10 april aflopen.

Daarnaast heeft de Europese Unie al bepaald dat vluchten van buiten het Schengenge­bied niet meer mogen, behalve repatriëri­ngsvluchte­n. Die mensen krijgen ook het advies om thuis in quarantain­e te gaan. Een verplichte isolatie komt er niet. Vorige week ging het na het crisisbera­ad van het kabinet over Nederlands­e vliegpassa­giers die vanuit de Verenigde Staten terug naar Nederland reizen. Ook de VS wordt als coronabran­dhaard gezien.

De Vereniging Nederlands Cabinepers­oneel (VNC) wilde dat het land zou worden toegevoegd aan het rijtje risicoland­en waarvoor een landingsve­rbod in Nederland geldt. Dat is niet gebeurd. Wel werd toen al aan iedereen die uit de VS komt, voortaan gevraagd om uit voorzorg veertien dagen in thuisquara­ntaine te gaan. Dat is geen verplichti­ng, slechts een advies.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname