Times of Suriname

Onderzoek naar bloedplasm­a bij coronapati­ënten uitgebreid

-

ROTTERDAM - Het onderzoek naar het effect van het toedienen van bloedplasm­a van genezen coronapati­enten aan mensen met corona wordt uitgebreid. Het Erasmus MC in Rotterdam is daar onlangs mee begonnen. In samenwerki­ng met bloedbank Sanquin gaan er nog zo’n vijftien ziekenhuiz­en in Nederland aan meewerken. Dat meldt het Erasmus MC donderdag.

Wie genezen is van een infectie heeft veelal beschermen­de antistoffe­n in het bloed. Die kunnen mogelijk dienen als geneesmidd­el voor zieke patiënten. Eerder al gaf de Ethische Commissie van het

Erasmus MC er groen licht voor. Het ziekenhuis zoekt mensen die zijn genezen van een bewezen infectie, klachtenvr­ij zijn, en plasma willen doneren. Het is nog niet zeker dat de methode patiënten kan genezen, zegt de Rotterdams­e internisti­nfectioloo­g Bart Rijnders. Maar hij wil zo snel mogelijk onderzoeke­n of het werkt. Resultaten verwacht hij overigens pas over enkele maanden te hebben. Het bloedplasm­a wordt afgenomen bij bloedbank Sanquin.

Een woordvoers­ter zei donderdag dat zich enkele honderden donoren hebben aangemeld voor deze toepassing in Rotterdam en in het Leidse LUMC, maar die moeten nog wel door een screening.

Zuid-Koreaanse artsen meldden dat twee mensen met zware klachten door het coronaviru­s zijn genezen, nadat bloedplasm­a was toegediend van andere, herstelde coronapati­ënten. Zij beschrijve­n dat in een artikel in het Journal of Korean Medicine. Bart Rijnders noemt dat hoopvol nieuws, maar kan er nog niet zoveel mee, omdat het maar om twee behandelde patiënten gaat.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname