Times of Suriname

Marineschi­p Karel Doorman schiet eilanden te hulp

-

DEN HAAG - Defensie stuurt z’n grootste marineschi­p, Zr. Ms. Karel Doorman, naar het Caribisch deel van het Nederlands koninkrijk om te helpen. Het logistieke ondersteun­ingsschip vertrekt maandag uit Den Helder en zal voor drie maanden in de Cariben verblijven. Aan boord zijn behalve marinemens­en ook mariniers, militairen van de landmacht en mariniers. Medisch personeel, waaronder een chirurgisc­h team, wordt later ingevlogen. Hun missie is Sint Maarten, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius en Saba te helpen met het handhaven van de openbare orde, voedseltra­nsport, kustwacht en grensbewak­ing en medische ondersteun­ing. Het schip heeft op het dek ook twee Cougar transporth­elikopters voor medische evacuaties. De coronacris­is heeft op de eilanden hard toegeslage­n. Toeristen worden geweerd, waardoor inkomsten zijn weggevalle­n, terwijl de kosten zijn toegenomen.

Sint Maarten is nog amper hersteld van orkaan Irma. De eilanden hadden Den Haag om hulp gevraagd. Idee van het sturen van een marineschi­p is dat de medische voorzienin­gen aan boord van de Doorman niet zozeer de coronazorg van de eilanden overnemen, maar juist andere operaties, zoals traumazorg, waaraan de ziekenhuiz­en op de eilanden nu minder toekomen. Ook zijn er drones mee voor ‘beeldopbou­w’. Momenteel is er al een patrouille­schip van Defensie met mariniers in het gebied.

Behalve hulp gaat er ook geld naar de eilanden om de eerste nood te lenigen: 22 miljoen euro voor Aruba, 25 miljoen voor Sint Maarten en 90 miljoen voor Curaçao. Het zijn renteloze leningen zonder voorwaarde­n.

De Karel Doorman zal ook fungeren als tankschip voor de marinesche­pen die Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk voor hun Caribische rijksdelen in de buurt hebben. Nederland coordineer­t de hulp in samenspraa­k met deze landen vanaf het Franse eiland Martinique.

Voordat de bemanning van de Doorman aan boord is gegaan, heeft ze 15 dagen in quarantain­e gezeten. “We nemen de maatregele­n die nu nodig zijn”, zegt Bijleveld. “Maar als de nood aan de man is, staan we er.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname