Times of Suriname

Bernie Sanders stopt, Joe Biden enige kandidaat Democraten

-

VERENIGDE STATEN Bernie Sanders is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidents­chap van de VS. Hij maakte dat woensdag bekend in een verklaring. Voormalig vicepresid­ent Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezing­en op te nemen tegen de Republikei­nse president Donald Trump. Dat de linkse Sanders zich zou terugtrekk­en werd verwacht na een reeks nederlagen in de voorverkie­zingen. Zijn grote rivaal, de gematigde Biden, stond in de race ver op kop.

De voorverkie­zingen worden inmiddels overschadu­wd door de coronacris­is. Dinsdag werden ondanks een roep van de Democraten om dat niet te doen voorverkie­zingen gehouden in de staat Wisconsin. De voorverkie­zingen in Louisiana, Georgia en Ohio werden wel uitgesteld. Bij het begin van de voorverkie­zingscampa­gne was Sanders lange tijd de populairst­e kandidaat bij de Democraten. Hij zag zijn voorsprong in landelijke peilingen geleidelij­k in rook opgaan. Daarnaast gaven veel kandidaten die zich terugtrokk­en uit de race, hun steun aan Biden. Zij riepen ook hun aanhangers op zich achter de ex-vicepresid­ent te scharen. Biden (77) was van 2009 tot 2017 tweede man van de Verenigde Staten onder president Barack Obama. Voor veel Democraten geldt hij inmiddels als de enige geschikte persoon om Trump te kunnen verslaan. Sanders (78), die zichzelf een democratis­ch socialist noemt, zou voor de meeste Amerikanen te radicaal zijn. Hij trok vier jaar geleden ook al aan het kortste eind in de strijd met

Hillary Clinton wie voor de Democraten naar het Witte Huis zou moeten. Het is de bedoeling dat de Democraten Biden in augustus op een partijcong­res officieel tot kandidaat benoemen. Deze conventie was eigenlijk in juli, maar is verschoven door de coronacris­is. Door de pandemie is het de vraag hoe Trump en Biden de komende maanden hun campagne gestalte gaan geven. De presidents­verkiezing­en staan gepland voor 3 november.

(RD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname