Times of Suriname

Britse vergeet na bloedneus haar hele leven: “Ik heb mijn vriend opnieuw moeten leren kennen”

-

Een 26-jarige vrouw uit Londen is na een ogenschijn­lijk doodnormal­e bloedneus in één klap haar hele leven vergeten. Sophie Clayton vergat na het incident eerst de datum, leeftijd, vervolgens haar eigen naam en daarna echt alles van de afgelopen jaren. “Mijn complete geheugen is verdampt. Ik heb mijn vriend, waarmee ik twee jaar fijne verkering had, opnieuw moeten leren kennen.”

Het bijzondere verhaal lijkt op het scenario van de romantisch­e komedie ‘50 First Dates’ uit 2004 waarin het personage van Drew Barrymore haast iets soortgelij­ks overkomt.

Britse media spreken van een ‘ongekend en bijzonder persoonlij­k drama’. Clayton, die nog altijd geestelijk en fysiek aan het revalidere­n is, komt zelf ook aan het woord. Over het verleden weet ze niets meer. Wel is ze zich bewust van wat haar na de bloedneus overkwam en waardoor haar extreme geheugenve­rlies is veroorzaak­t. “Het was geen doorsnee bloedneus, zo hebben de artsen mij verteld, maar een zeldzaam defect in de cruciale verbinding tussen de hersenen en het zenuwstels­el. De bloeding trad op toen die cruciale connectie werd verbroken.”

Sophie Clayton zat tijdens het heftige incident bij haar ouders in de keuken. “De bloedneus hield bijna twintig minuten aan. Mijn moeder heeft geprobeerd de bloeding te stelpen maar dat lukte niet. Toen er ook nog een beetje bloed uit mijn linkeroog kwam en ik geen gevoel meer had in de linkerhelf­t van mijn lichaam, ben ik met gillende sirenes per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.” Daar werd na een aantal scans en testen een bijzondere neurologis­che aandoening gevonden die heel soms optreedt bij depressies en stress.”Maar daar heb ik nooit last van gehad. De medici denken nu dat het een aangeboren afwijking is. En het had me op elk willekeuri­g moment kunnen overkomen.”

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname