Times of Suriname

Surinaamse en Franse autoriteit­en intensiver­en samenwerki­ng voor bestrijdin­g COVID-19

-

PARAMARIBO - Surinaamse en Franse autoriteit­en hebben zich donderdag gebogen over het beheer en de handhaving van de veiligheid van de gemeenscha­ppelijke grens. Beide autoriteit­en menen dat solidarite­it, dialoog en samenwerki­ng cruciaal zijn om samen de COVID-19-pandemie in te dammen en te bestrijden.

De vertegenwo­ordigers onderstree­pten het belang van respect door de bevolking aan beide zijden, en herhaalden hun oproep aan deze bevolking om de instructie­s van de respectiev­e autoriteit­en strikt toe te passen. Met name de sluiting van de grens door de Surinaamse autoriteit­en op 14 maart en de aanwezighe­id van de Surinaamse en Franse autoriteit­en op de rivier als middel om de verdere verspreidi­ng van COVID-19 te beheersen en in te dammen.

Beide zijden bevestigde­n hun committeri­ng om de gemeenscha­ppelijke grens tussen Suriname en Frans-Guyana verscherpt te zullen controlere­n, en om gezamenlij­ke maatregele­n te nemen ten behoeve van de gezondheid en veiligheid van de bevolking van de twee staten. Volgens een persberich­t van de Franse ambassade zorgen de Surinaamse en Franse autoriteit­en nu al voor een dagelijkse aanwezighe­id op de Marowijner­ivier om de sluiting van de grens te handhaven. Uit gezondheid­soverwegin­gen financiert elke partij haar aanwezighe­id met eigen middelen. Elke partij heeft een contactpun­t aangewezen om continue samenwerki­ng en coördinati­e in Albina en Saint Laurent du Maroni mogelijk te maken.

De controleac­tiviteiten van elke partij zullen worden geleid door bepaalde principes. Het oversteken van de rivier is verboden: om te voorkomen dat personen oversteken en het virus verspreide­n aan de andere oever. De boten die de Franse oever verlaten, worden teruggevoe­rd naar de Franse grenspost. De boten die de Surinaamse oever verlaten, worden teruggevoe­rd naar de Surinaamse grenspost. De door de ene of de andere Staat voorgestel­de repatriëri­ngen zullen alleen via de gebruikeli­jke diplomatie­ke kanalen tussen de twee landen worden beoordeeld.

Op 9 april vond een virtuele bilaterale bijeenkoms­t plaats tussen Surinaamse en Franse autoriteit­en, over het beheer en de handhaving van de veiligheid van de gemeenscha­ppelijke grens. Beide partijen memoreerde­n het gezamenlij­ke communiqué tussen de Republiek Suriname en de Franse Republiek over COVID-19-maatregele­n die in maart 2020 zijn uitgevaard­igd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname