Times of Suriname

SHATA luidt noodklok Omzet gedaald met meer dan 90 procent

-

PARAMARIBO De toerismese­ctor is recentelij­k geconfront­eerd met de effecten van de wereldwijd­e coronapand­emie, de afkondigin­g van de Wet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren en de Wet Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19. Het gevolg hiervan is dat deze sector een omzetdalin­g van meer dan 90 procent heeft.

De ‘Suriname Hospitalit­y and Tourism Associatio­n’ (SHATA) meldt in een persberich­t, dat als voorzorgsm­aatregel op COVID-19 het merendeel van haar leden zijn activiteit­en per 15 maart in opdracht van de regering moest staken. Dit heeft tot gevolg dat de leden geen inkomsten kunnen genereren, maar toch bepaalde maandelijk­se kosten zoals huur, lonen en aflossinge­n door moeten betalen, terwijl het helaas nog niet bekend is tot wanneer de voorzorgsm­aatregelen zullen gelden.

De toeristeno­rganisatie zegt dat werkgevers zoveel mogelijk proberen hun personeel tegemoet te komen maar dat blijkt moeizaam te gaan, aangezien er geen bron van inkomsten is. De sector heeft een omzetdalin­g van bijkans 95 tot 100 procent, wat voor velen de kans op overleven klein maakt met als mogelijk gevolg groot verlies aan arbeidspla­atsen. SHATA is voorstande­r van ordening van het valutaverk­eer waarbij eenieder, in het bijzonder haar leden, er beter van wordt. De impact van de Wet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren op de toerismese­ctor moet dringend geëvalueer­d worden, benadrukt de toeristeno­rganisatie.

Een toerist kan geen Surinaamse Dollar wisselen op de luchthaven. Dat kan alleen bij de bank of cambio. Toeristen kunnen dan ook niet vooraf een tour boeken, zonder eerst naar de bank te gaan, die na 14.00 uur gesloten is. “Wij verwachten dat de overheid blijft communicer­en met het bedrijfsle­ven; wij moeten elkaar helpen om maatregele­n te nemen. Wij hebben elkaar nu meer dan ooit hard nodig. Zonder de betrokkenh­eid en steun van de overheid zal de toerismese­ctor nooit kunnen functioner­en (Public Private Partnershi­p), aldus de SHATA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname