Times of Suriname

Werelddag van de Kunst

-

De ‘Werelddag van de Kunst’ is een jaarlijkse internatio­nale viering van de schone kunsten om het bewustzijn van creatieve activiteit­en wereldwijd te vergroten.

Ram

21 maart - 20 april

Het is verstandig om terughoude­nd te handelen, ondanks dat je je in een invloedrij­ke positie bevindt. Probeer van de uitdaginge­n die op je af komen een succes te maken. Bij het plannen van activiteit­en kun je de tijd nemen, dat heb je nu genoeg.

Stier

21 april - 20 mei

Het komt er nu op aan om stap voor stap te plannen en te handelen. Laat de dingen op je af komen, dat is een prima methode om je doelen te bereiken. Doordat je positieve invloed uitoefent en door anderen beïnvloed wordt, ervaar je het plezier van gemeenscha­ppelijke gebeurteni­ssen.

Tweelingen

21 mei - 22 juni

Stel je niet te bescheiden op. Wees niet te zeker van jezelf. Als je maar lang genoeg wacht, komen sommige dingen vanzelf, en wordt je sterker en geduldiger. Vertrouw op jezelf en op je optimisme.

Kreeft

22 juni - 22 juli

De kans is groot, dat je inspanning­en worden beloond. Laat vooral je gevoelens spreken en laat verplichti­ngen verplichti­ngen zijn. Probeer je eigen ideeën vorm te geven, ook als je omgeving zich te veel met jouw zaken willen bemoeien.

In 2012 werd tijdens een vergaderin­g van de Internatio­nal Associatio­n of Art (IAA/ AIAP) unaniem besloten om op de verjaardag van Leonardo da Vinci (15 april 1452 - 2 mei 1519) een mondiale dag in het leven te roepen voor de kunst. Da Vinci werd gekozen als symbool voor wereldvred­e, vrijheid van meningsuit­ing, verdraagza­amheid, broedersch­ap en multicultu­ralisme.

Kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisv­ols met behulp van vaardighei­d en verbeeldin­g. Het omvat een breed scala aan menselijke activiteit­en, waaronder schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwe­n, moderne mediakunst, theater, dans, muziek en zang, fotografie, film, architectu­ur, literatuur en poëzie.

In de westerse esthetica overstijgt

(World Art Day)

het kunstwerk als resultaat van het bewust gebruik van vaardighed­en en creatieve verbeeldin­g het louter functionel­e. Elke opvatting van kunst is echter cultuurspe­cifiek en tijdgebond­en. Van vrijwel elke cultuur zijn voorwerpen bekend die zich onderschei­den van ‘gewone’ objecten doordat er in het algemeen een hogere esthetisch­e waarde aan wordt toegeschre­ven.

Dergelijke objecten hebben soms niet-esthetisch­e - ceremoniël­e of religieuze of propagandi­stische - functies, en soms niet. Ook binnen eenzelfde cultuur kunnen opvattinge­n over kunst evolueren: er ontstaan nieuwe genres en er ontwikkele­n zich andere kunstvorme­n, waardoor het idee over de functie en de aard van kunst verandert.

Er bestaat geen algemeen geacceptee­rde definitie van kunst. Wat wel en niet onder ‘kunst’ wordt verstaan is onderwerp van voortduren­de controvers­e.

Traditione­le definities vallen te onderschei­den in representa­tieve of mimetische definities, expressiev­e definities en formalisti­sche definities, die kunstwerke­n beoordelen op hun figuratiev­e, expressiev­e en formele eigenschap­pen. Eén van de oudste beschouwin­gen over kunst is die van Plato, die in de Staat het kunstwerk typeert als mimetisch, ‘slechts’ een nabootsing van de werkelijkh­eid (en dus inferieur). Ook andere invloedrij­ke filosofen zoals Arthur Schopenhau­er en Friedrich Nietzsche hebben zich beziggehou­den met kunstbesch­ouwing - zie daarvoor het artikel Esthetica.

Convention­ele definities kwamen in de twintigste eeuw onder druk door de opkomst van kunstwerke­n die sterk afweken van alle voorgaande kunstwerke­n. Avant-garde werken zoals de ‘Fontein’ van Marcel Duchamp (een urinoir waarvan wordt aangenomen dat Duchamp het in 1917 onder een pseudoniem signeerde en instuurde voor deelname aan een expositie van de Society of Independen­t Artists in New York) en andere ‘ready-mades’ onttrokken zich aan de traditione­le beschouwin­g van kunst. Hetzelfde kan gezegd worden van andere conceptuel­e werken zoals All the things I know but of which I am not at the moment thinking – 1:36 PM; June 15, 1969’ van Robert Barry en 4’33 van John Cage. Het scepticism­e over de mogelijkhe­id en de waarde van een definitie van kunst leidde sinds de jaren 1950 tot een discussie binnen de esthetiek die nog steeds gaande is. (Bron:beleven en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname