Times of Suriname

Aandeel zwartrijde­rs in ov tijdens coronacris­is significan­t gegroeid

-

AMSTERDAM - Het aandeel zwartrijde­rs in bussen en trams is sinds het begin van de coronacris­is flink toegenomen. Voor de ‘intelligen­te lockdown’ betaalde amper 1 procent van de reizigers niet voor het vervoer. Nu is dat aandeel in sommige gevallen toegenomen tot 20 procent, zegt voorzitter Pedro Peters van koepelorga­nisatie OVNL gisteren aan NU.nl. Eerder signaleerd­e de PZC al een toename van het aandeel zwartrijde­rs in de provincie Zeeland.

Brancheorg­anisatie OV-NL, die ruim negentig Nederlands­e vervoersma­atschappij­en vertegenwo­ordigt, bevestigt dat dit inmiddels een landelijke trend is. De toename van het aandeel zwartrijde­r geldt met klem niet voor treinen en metro’s, omdat reizigers dan door poortjes moeten voordat zij instappen.

“Maar in bussen en trams kan niet meer goed worden gecontrole­erd nu reizigers achterin moeten instappen”, legt Peters uit. Er lopen vanwege de coronamaat­regels ook nauwelijks meer controleur­s rond die willekeuri­ge controles uitvoeren. “Deze situatie haalt het slechtste in sommige mensen naar boven”, legt Peters uit. “Veel mensen maken misbruik van de situatie en chippen gewoon niet meer. Het gaat echt niet alleen om baldadige jongeren, maar ook om dames in nette mantelpakj­es.” Alle busvervoer­ders maken melding van dit gedrag. Het kabinet heeft de vervoerder­s als vitaal voor de Nederlands­e samenlevin­g aangemerkt. Dit betekent dat treinen, metro’s, trams en bussen ook tijdens de quarantain­e doorrijden. Een derde van de reguliere ritten wordt uitgevoerd. Momenteel reist nog geen 10 procent van de vijf miljoen mensen die normaal gesproken op een werkdag gebruikmak­en van het ov.

Behalve een toename van het aandeel zwartrijde­rs, constateer­t Peters ook een toename van het aantal gewelddadi­ge incidenten in vooral bussen en trams. “We registrere­n in de laatste weken opvallend veel spuugincid­enten in alle vormen en maten”, stelt hij. “Dat gaat van spugen naar andere passagiers of de bestuurder tot het spugen op knopjes en deuren.” In dit geval gaat het overigens wel veelal om jongeren. “Ze vervelen zich en worden extreem baldadig”, constateer­t Peters. “Soms gaat het slechte gedrag ook verder. Er zijn zelfs al stenen door ruiten van bussen gegooid.” Het ging de afgelopen weken om “zeker tientallen spuugincid­enten”. Bestuurder­s en passagiers maken hier overigens veelvuldig melding van, maar in de praktijk blijkt het lastig om daders op te pakken. “Politie en justitie pakken deze excessen waar mogelijk wel hard aan. Er zijn al daders tot acht weken cel veroordeel­d: dit wangedrag moet heel krachtig worden bestreden.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname