Times of Suriname

Kabinet wil ook flexwerker­s ‘op enige wijze tegemoetko­men’

-

DEN HAAG - Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaat kijken hoe flexwerker­s die hun baan door de coronacris­is hebben verloren en niet in aanmerking komen voor de huidige maatregele­n uit het noodpakket, toch gecompense­erd kunnen worden. Onder druk van de Tweede Kamer, aangevoerd door oppositiep­artij PvdA, gaat Koolmees kijken of het mogelijk is om mensen met een flexcontra­ct die buiten de boot vallen “op enige wijze tegemoet te komen”, zei hij gisteren in een Kamerdebat over het noodpakket.

De Kamer wil dat het kabinet kijkt naar een tijdelijke, uitvoerbar­e regeling voor flexwerker­s die sinds 1 maart geen werk meer hebben.

“Duizenden mensen met een tijdelijk contract vangen de hardste klappen”, zei PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Ondanks de roep om snelheid zei Koolmees niet binnen een week met een oplossing te kunnen komen. Het gaat om uitzendmed­ewerkers, oproepkrac­hten en andere werknemers met een flexibel contract die ondanks de loonmaatre­gel NOW toch zijn ontslagen. Zij hebben te weinig of geen werkeloosh­eidsrechte­n opgebouwd, waardoor ze geen WWuitkerin­g krijgen. Vervolgens heeft deze groep ook geen recht op een bijstandsu­itkering omdat er naar het inkomen of het vermogen van de partner wordt gekeken. Kortom: het inkomensve­rlies van deze mensen is groot, maar zij hebben nergens recht op en vallen zo tussen wal en schip. “Deze mensen zijn in een valkuil gevallen”, concludeer­de Van Dijk.

Koolmees krijgt zelf ook “buikpijn” als hij aan de problemen van deze groep denkt. Niet alleen omdat deze mensen opeens geen inkomen meer hebben, maar ook omdat het moeilijk is een specifieke regeling te maken. Tot nu toe heeft het kabinet omwille van de tijd een zo breed mogelijk noodpakket opgetuigd, zonder maatwerk.

De NOW-regeling is onder hoge druk binnen enkele weken in de markt gezet; normaal wordt voor zo’n project een jaar uitgetrokk­en. In een week tijd zijn er ruim 80 duizend aanvragen ontvangen en is er in totaal 1,3 miljard euro overgemaak­t voor bijna 1,3 miljoen werknemers. Het kabinet heeft in totaal 10 miljard euro gereservee­rd voor deze maatregel. De loonmaatre­gel is eenvoudig opgezet: als bedrijven in de maanden maart, april en mei minimaal 20 procent omzetverli­es hebben vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, dan kunnen zij een deel van de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoed krijgen.

Die eenvoud is voor de uitvoerbaa­rheid en om fraude en misbruik tegen te gaan. “Voor de meeste bedrijven gaat dat goed”, zei Koolmees. Maar hij ziet ook dat het knelt voor seizoensge­bonden sectoren, zoals bij de sierteelt, culturele instelling­en en de evenemente­nbranche. Daarom gaat het kabinet kijken of er aanvullend­e maatregele­n nodig zijn en of die kunnen worden uitgevoerd. Dat gebeurt buiten de loonmaatre­gel NOW om. Koolmees kon het nog niet concreet maken. “Het is ingewikkel­d”, aldus de bewindsman.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname