Times of Suriname

Trump claimt ‘totale autoriteit’ en valt media aan tijdens coronabrie­fing

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn dagelijkse persconfer­entie over de coronacris­is gebruikt om de media aan te vallen en te ruziën met gouverneur­s. Trump beweerde dat hij de “totale autoriteit” heeft over lockdown-maatregele­n in de VS.

Trump haalde vooral uit naar media en experts die constateer­den dat hij in de hele maand februari, toen er al duidelijke signalen waren dat de corona-epidemie ook de VS had bereikt, te weinig heeft gedaan.

De president liet zelfs een promotieac­htig filmpje zien waarin hij diverse gouverneur­s opvoerde die zijn coronabele­id de hemel in prezen. Amerikaans­e media spreken van een persconfer­entie die meer weg had van een campagnebi­jeenkomst, zoals Trump die met grote regelmaat houdt.

Het is eigenlijk de bedoeling dat Trump tijdens zijn dagelijkse perspraatj­e de bevolking informeert over de coronacris­is, die ook in de VS aan duizenden het leven heeft gekost. Een journalist die hem tijdens het persmoment vroeg naar wat hij in februari heeft gedaan, kreeg te horen dat ze voor een zender werkt die ‘fake’ is en dat hij wel degelijk veel heeft gedaan.

De president beklemtoon­de dat hij de “totale autoriteit” heeft om de Amerikaans­e economie weer op gang te brengen.

Hiermee reageerde hij op gouverneur­s die stellen dat het Witte Huis juridisch niet bij machte is om te bepalen of mensen in Amerikaans­e staten weer aan het werk zouden moeten gaan. Volgens de grondwet kan de president dit niet bepalen of afdwingen, stellen critici.

“De president van de Verenigde Staten bepaalt alles”, aldus Trump. “De autoriteit van de president is allesomvat­tend. Als we dat aan de staten overlaten, doet zich een enorm probleem voor dat dit land nog nooit heeft meegemaakt.”

Eind maart riep Trump dat de Amerikanen na de Paasdagen weer aan het werk moesten gaan, omdat de quarantain­emaatregel­en de Amerikaans­e economie schaden.

In de maand februari werd Trump meermaals gevraagd naar de coronacris­is. Hij stelde meerdere keren dat het virus nauwelijks een bedreiging voor het land vormde en dat Washington de zaak onder controle had. “Het virus verdwijnt vanzelf”, beweerde hij. Daarnaast noemde Trump de aanvallen van de Democraten op zijn uitlatinge­n een hoax.

In de persconfer­entie op maandag beklemtoon­de de Republikei­nse president dat hij Anthony Fauci, een gezaghebbe­nde viroloog die het Witte Huis bijstaat in de strijd tegen het coronaviru­s, niet zal ontslaan. Trump retweette eerder deze week berichten met daarin de hashtag #FireFauci.

Fauci plaatste de weken regelmatig laatste kanttekeni­ngen bij Trumps uitlatinge­n over de coronacris­is. Hij stelde dat eerder ingrijpen door de overheid veel Amerikaans­e levens had kunnen redden. Ook had hij kritiek op Trumps bewering dat het middel hydroxychl­oroquine helpt tegen COVID-19, omdat dit niet bewezen is.

Maandag zei Fauci tijdens de persconfer­entie dat hij tevreden is over de manier waarop Trump zijn eerdere adviezen heeft opgevolgd. Inmiddels zijn bijna 600 duizend besmetting­en met het coronaviru­s bevestigd. Ruim 23 duizend Amerikaans­e coronapati­ënten zijn overleden. Het virus treft zwarte Amerikanen veel harder dan witte Amerikanen, omdat veel Afro-Amerikanen in dichter bevolkte wijken leven. Ook hebben veel zwarte Amerikanen geen goede ziektekost­enverzeker­ing. Ook hierover deed Fauci onlangs zeer kritische uitspraken. (NU)

 ??  ?? Annegret Kramp-Karrenbaue­r (links) en Angela Merkel (rechts). (Foto: De Telegraaf)
Annegret Kramp-Karrenbaue­r (links) en Angela Merkel (rechts). (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname