Times of Suriname

Fransman gebruikt per ongeluk schietstoe­l tijdens tochtje in straaljage­r

-

FRANKRIJK - Een 64-jarige man uit Frankrijk werd vorig jaar per schietstoe­l uit een straaljage­r gekatapult­eerd. Hij greep per ongeluk de uitwerphen­del, maakten onderzoeke­rs van de Franse luchtvaart­autoriteit gisteren bekend.

Het incident vond plaats op 20 maart 2019 bij de militaire luchtbasis Saint-Dizier in het noordooste­n van Frankrijk. De man, die een bedrijf uit de defensie-industrie leidt, werd door collega’s verrast met een ritje achter in een Dassault Rafale B-tweezitter. De onderzoeke­rs stellen dat hij daar helemaal geen zin in had en dat zijn hart tekeerging, maar dat hij de gift niet durfde te weigeren.

Bij het opstijgen bleken de gordels van de man niet strak genoeg vast te zitten, waardoor hij boven zijn stoel ging zweven. Om zijn balans te hervinden, greep hij zich vast aan wat de hendel van zijn schietstoe­l bleek te zijn. De man werd op 400 meter hoogte en bij een snelheid van meer dan 500 kilometer per uur uit de straaljage­r geschoten.

De parachute van de Fransman zorgde voor een relatief veilige landing in een nabijgeleg­en veld. Hij werd met lichte verwonding­en naar een ziekenhuis gebracht. De piloot werd om nog onbekende redenen niet samen met zijn passagier uitgeworpe­n en kon de Rafale weer aan de grond zetten.

Volgens de onderzoeke­rs werden er meerdere fouten gemaakt in aanloop naar het incident. Medische waarschuwi­ngen dat de passagier niet mocht worden blootgeste­ld aan de hoge G-krachten bij het opstijgen van een straaljage­r werden genegeerd en zijn stoelrieme­n zaten te los. Ook verloor hij bij het uitwerpen zijn helm. De Franse defensie en justitie hebben het incident ook nog in onderzoek. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname