Times of Suriname

Malta wil dringende Europese actie om humanitair­e catastrofe in Libië te vermijden

-

MALTA - De Europese Unie moet dringend ingrijpen in Libië om een humanitair­e ramp te vermijden. Dat vroeg de Maltese minister van Buitenland­se Zaken Evarist Bartolo in een brief aan Josep Borrell, hoge vertegenwo­ordiger van het Europees buitenland­s beleid, in een video op Facebook.

Minister Bartolo wijst erop dat meer dan 650 duizend mensen op de Libische kusten in een wanhopige situatie wachten om de oversteek te maken naar Europa, nu de situatie in het land nog slechter wordt - bovenop de burgeroorl­og heeft het land ook met het coronaviru­s af te rekenen.

“Deze vreselijke context creeert alle ingrediënt­en voor een grote humanitair­e ramp”, aldus Bartolo. “De afgelopen jaren heeft Malta duizenden mensen gered, meer dan de wettelijke verplichti­ngen ons opleggen. Maar als Malta opnieuw deze crisis met tsunami-achtige proporties moet oplossen, dan gaan mensen, kinderen, zwangere vrouwen en slachtoffe­rs van verkrachti­ngen sterven.” Er moet dus, wat Valetta betreft, vandaag en niet morgen een Europese humanitair­e missie naar Libië gestuurd worden, om voedsel, medicijnen en middelen voor de gezondheid­szorg te leveren aan de Libiërs en de migranten. Bartolo stelt voor dat Europa minstens euro 100 miljoen vrijmaakt. Zo’n bedrag kan de moeilijkhe­den die de vluchtelin­gen ondervinde­n inperken, en hen aansporen in Libië te blijven in plaats van hun leven te riskeren op de Middelland­se Zee.

In zo’n operatie is Malta bereid een rol te spelen voor logistieke hulp. In volle coronacris­is hebben Malta en Italië beslist hun havens te sluiten voor migranten. Ngo’s die zich inzetten voor de migranten hebben deze beslissing van Italië en Malta gehekeld. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname