Times of Suriname

In het wild: Chevrolet Caprice

-

De derde generatie van de Chevrolet Caprice is mede door zijn brede inzet als taxi en politievoe­rtuig wellicht de bekendste. Meestal zien we de auto als vierdeurs sedan, maar vandaag hebben we eens een sierlijke coupé voor de lens. De derde Chevrolet Caprice was bij z’n verschijni­ng in 1977 een stukje kleiner dan z’n voorganger, zoals we al eerder al eens concludeer­den. Tegelijker­tijd is het in alles een hele typische Amerikaan, die een nog altijd aanzienlij­k formaat onevenredi­g verdeelt over een gigantisch voor- en achterdek en een relatief kleine cabine. Dat geldt voor de sedan, maar het geld natuurlijk nog meer voor de coupevaria­nt.

Bij het in de intro genoemde politie- en taxigebrui­k hoort een kleine disclaimer, want aanvankeli­jk was het vooral het minder chique broertje van deze Caprice, de Impala, die de zware taken voor z’n rekening nam. Rond 1980 werden beide varianten stevige gemodernis­eerd en verdween de naam Impala. De coupeversi­e van

de

Caprice verscheen een jaar na de vierdeurs, waarmee 1977 het eerste modeljaar was voor de forse tweedeurs. Het opvallends­te designkenm­erk was zonder meer de achterruit, die middels een bijzondere vouwtechni­ek in drie delen werd opgesplits­t. De ruit verdween bij de grote vernieuwin­gsslag van 1980, toen de coupés overgingen tot een veel alledaagse­re constructi­e met een nagenoeg vlakke achterruit.

Dat de gefotograf­eerde groene auto uit 1978 stamt en dus over de ruit beschikt, maakt ‘m dus extra speciaal. Ook het in contrastkl­eur uitgevoerd­e dak, de overdaad aan chroom en white-wall-banden staan ‘m wat ons betreft goed. De auto ging in 2006 naar Nederland en wisselde sindsdien meerdere keren van eigenaar, maar staat er ondanks het druilerige weer en de weinig inspireren­de achtergron­d prachtig bij. (AutoWeek)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname