Times of Suriname

Mazda werkt aan biobrandst­of uit algen

-

MX-30 of niet, Mazda is en blijft een buitenbeen­tje in de autowereld. Het merk verkondigt luidkeels dat de verbrandin­gsmotor de komende decennia gewoon dominant blijft in autoland, maar komt wel met oplossinge­n om de CO2-uitstoot te beperken. Eén van die oplossinge­n is biobrandst­of uit algen. De elektrisch­e MX-30 is voor Mazda een ware knieval voor de algemene trend in de auto-industrie. Terwijl nagenoeg iedere fabrikant de EV tegenwoord­ig als dé oplossing voor de toekomst ziet, houdt Mazda vast aan de gedachte dat de volledig elektrisch­e auto voorlopig hooguit een bijrol vervult. Volgens het merk zijn auto’s die een brandstofm­otor combineren met elektricit­eit, dus alle vormen van hybrides, zelfs in 2030 nog goed voor 95 procent van de wereldwijd­e productie. Tot ‘minstens 2040’ blijft de verbrandin­gsmotor volgens Mazda niet alleen de autowereld, maar zelfs de ‘individuel­e mobiliteit’ als geheel domineren.

Dat betekent natuurlijk niet dat het merk niets wil doen aan het terugdring­en van CO2-uitstoot. Men moet wel, maar men wil kennelijk ook. In 2030 moet de CO2-uitstoot van de ondernemin­g gehalveerd zijn ten opzichte van 2010, terwijl men voor 2050 streeft naar een reductie tot wel 90 procent. Combineer dat met het heilige geloof in verbrandin­gsmotoren, en je weet dat Mazda op zoek moet naar een schonere brandstof. Die lijkt men onder meer te vinden in biobrandst­of uit algen. In samenwerki­ng met de universite­it van Hiroshima werken de knappe koppen van Mazda sinds 2016 aan de ontwikkeli­ng van zo’n brandstof. Die heeft in theorie enorme voordelen.

Bij de verbrandin­g komt weliswaar CO2 vrij, maar niet meer dan er tijdens de productie door de algen is opgenomen. Ook is het kweken van algen geen concurrent voor levensmidd­elenproduc­tie, aangezien het groene spul in zeewater groeit en dus geen kostbare landbouwgr­ond of zoet water nodig heeft. Productier­ijp is de algenbrand­stof helaas nog niet, maar Mazda laat ons graag weten waar het op de achtergron­d mee bezig is.

(AutoWeek)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname