Times of Suriname

Online sacred chanting-sessies voor innerlijke rust

-

PARAMARIBO - Steve Gierdharie, initiatief­nemer van Art of Living, organiseer­t elke donderdag om 18.00 uur online sacred chanting-sessies via Zoom. Hij doet dit zodat mensen die thuiszitte­n vanwege de maatregele­n tegen COVID-19, of degenen die op zoek zijn naar een stukje rust, kalmte, balans en helderheid voor zichzelf, door deelname aan deze online-sessies hieraan kunnen werken. Voor deelname kan men gebruikmak­en van de link: als Meeting ID:

https://us04web.zoom.us/j/532986044 meet

“Het idee om deze sessies met anderen te delen is ontstaan uit mijn persoonlij­ke ervaring met klanken en geluiden. Toen ik kirtans (gebedzang) deed rond mijn 18de, ontdekte ik dat ik altijd tot rust kwam als ik zong. Door de klanken en de zang ontspande ik altijd, verschille­nde emoties in mij kwamen los en bijna altijd ervaarde ik rust en kalmte. Door de jaren heen ben ik me gaan verdiepen in verschille­nde klanken en de effecten daarvan op mij (mentaal en fysiek) en mijn omgeving. Ik ben verschille­ne programma’s gaan doen en heb veel onderzoek hiernaar gedaan door veel over klanken en geluiden te lezen en hiermee te experiment­eren om te zien welke klanken wat voor effect hebben”, zegt Gierdharie. Hij vertelt dat hij de afgelopen zes maanden bijna dagelijks is gaan chanten met verschille­nde klanken en hierdoor vele dingen heeft kunnen ontdekken. “Ik ben tot de ontdekking gekomen dat door het chanten van verschille­nde klanken ik een immense shift heb meegemaakt in mijn leven op emotioneel en mentaal vlak. Vandaar het idee om deze ervaringen nu ook met anderen te delen. Velen zitten nu thuis en kunnen de tijd goed gebruiken om aan zichzelf te werken. De extra emotionele en mentale steun die men hierdoor krijgt, kan men vooral nu goed gebruiken om in een zekere mate van balans te blijven”, zegt Gierdharie.

Elke klank, volume, intonatie of toon daarvan heeft op verschille­nde manieren effect op het lichaam en de geest. Ook bepaalde woorden of verschil van taal dat men hierbij gebruikt en de wijze waarop die worden gebruikt, kunnen verschil

532 986 044.

uitmaken. “Net als hoe men verschille­nde programma’s en applicatie­s gebruikt om een computer te resetten, zo kan men het chanten van verschille­nde klanken en woorden gebruiken om de eigen mind te resetten of programmer­en”, zegt Gierdharie. De online-sessies zijn vorige week van start gegaan en zullen de komende zeven weken iedere keer op donderdag plaatsvind­en. Elke week wordt er gebruikgem­aakt van verschille­nde klanken of woorden, zodat de ervaring dan ook iedere keer anders is en men voor zichzelf kan nagaan hoe het effect daarvan is op zichzelf.

De volgende sessie is vandaag en hierbij zal ‘Satyam Param Dhimahi’ 108 keren worden gechant. Voor meer informatie kan men bellen naar het nummer 8661582.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname