Times of Suriname

Door agent geklapte man voorgeleid

-

PARAMARIBO - “Mijn cliënt heeft de politieman niet aangeraakt”, zegt advocaat Maureen Nibte aan de krant. Hij is in verzekerin­g gesteld en gisteren voorgeleid bij de rechter-commissari­s (rc). Een video over een deel van wat er is gebeurd, ging viraal. Te zien is dat de agent de man slaat en een waarschuwi­ngsschot lost.

De man wordt ervan verdacht een agent te hebben geslagen. Ook wordt hij verdacht van wederspann­igheid en het negeren van een ambtelijk bevel. Nibte deed gisteren bij de rc het verzoek om de inverzeker­ingstellin­g van de verdachte onrechtmat­ig te verklaren. De rc moet nog een beslissing nemen.

De verdachte reed met een auto zonder kenteken. Een politieman gaf het bevel aan de man om te stoppen, maar hij negeerde dat. De agent zou toen schoten hebben gelost en de man in het gezicht hebben geslagen. Volgens Nibte klopt het niet dat de verdachte de agent heeft geslagen. Ook heeft hij het hemd van de wetsdienaa­r niet gescheurd zoals wordt beweerd. De raadsvrouw geeft aan dat de man toegeeft dat hij het bevel van de politie heeft genegeerd. Er was een woordenwis­seling tussen hem en de agent ontstaan, maar hij heeft de politieman op geen enkel moment aangeraakt.

Het lijkt de advocaat onwaarschi­jnlijk dat de verdachte de politieman zou slaan. Volgens haar zou dat duiden op een vechtparti­j waarbij de agent in het been van de verdachte kon schieten, maar dat heeft niet plaatsgevo­nden. “Hij heeft niet geslagen, want anders zou het anders zijn afgelopen.” Nibte vindt dat de politieman buitenspor­ig en excessief geweld heeft toegepast. Volgens haar zijn er voldoende mogelijkhe­den om iemand aan te houden. Ze zegt verder dat de man heeft erkend dat hij een fout heeft gemaakt door het bevel van de politie te negeren. De raadsvrouw heeft de verdachte voorgehoud­en dat de politie in het kader van criminalit­eitsbestri­jding auto’s zonder kenteken kan stoppen voor controle.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname