Times of Suriname

Overheid en PCS werken aan opvang zwervers

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Volksgezon­dheid zal in samenwerki­ng met het Psychiatri­sch Centrum Suriname (PCS) zorgdragen voor de opvang, verzorging en begeleidin­g van ongeveer 200 zwervers en thuis- en daklozen. Dit wordt gedaan in verband met de lockdownre­geling die vanwege de coronacris­is is getroffen.

Volgens Orpheo Lamain, coordinato­r Dak- en Thuislozen Volksgezon­dheid, zijn de voorbereid­ingen al in volle gang en hij verwacht binnen korte tijd positief resultaat. In de nieuwe faciliteit te Latour zal er onderdak geboden worden aan zwervers en thuis- en daklozen. Deze groep is momenteel het meest blootgeste­ld aan het oplopen van COVID-19 en moet beschermd worden. Bij binnenkoms­t zullen de mensen een complete screening ondergaan, waarbij ze ook op COVID-19 getest zullen worden. Het PCS zal hulp bieden aan mensen die psychiatri­sche begeleidin­g nodig hebben. Shelter Latour, die reeds dak- en thuislozen opvangt, zal in samenwerki­ng met Volksgezon­dheid de voeding, kleding en uiterlijke verzorging ter hand nemen. Ondertusse­n wordt aan enkele daklozen van de omgeving, die in verband met de lockdown zijn opgepakt of gesommeerd zijn door de politie zich naar Shelter Latour te begeven, tussen 20.00 en 6.00 uur onderdak geboden.

Daarnaast heeft Carlo Lansdorf, directeur van De Stem, ook een plan uitgestipp­eld om de overheid te helpen met de zwervers en thuis- en daklozen. Hij heeft al gesprekken gevoerd met zijn medewerker­s, een lid van het Nationaal COVID-19 Management­team (NCMT) en een psychiater. Volgens Lansdorf vindt het NCMT dit een prachtig idee. Zijn plan is bijna af; hij moet alleen nog enkele punten aanpassen. “Er is natuurlijk ook een kostenplaa­tje aan verbonden en er zal vakkundig personeel nodig zijn, dus ontstaat er werkgelege­nheid”, aldus Lansdorf. Het doel van dit project is dat de mensen niet alleen in verband met COVID-19 gehuisvest worden, maar dat ze tot nader order opgevangen en geresocial­iseerd worden.

(JL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname