Times of Suriname

Staatsolie boekt omzet van USD 500 miljoen in 2019

-

PARAMARIBO - Staatsolie heeft vorig jaar een bruto-omzet van USD 500 miljoen geboekt. De winst voor belastinge­n bedroeg USD 180 miljoen. Aan de staatskas is USD 172 miljoen bijgedrage­n. Deze jaarcijfer­s zijn gisteren tijdens de algemene vergaderin­g van aandeelhou­ders gepresente­erd en goedgekeur­d.

Staatsolie meldt in een persberich­t dat het bedrijf in het vierde kwartaal van 2019 diverse mijlpalen heeft bereikt. Deze zijn de eerste olievondst in blok 58 door partners Apache Corporatio­n en Total SA, en de voorbereid­ingen voor het onder beheer nemen van de Afobakadam en de waterkrach­tcentrale. De financiële resultaten van 2019 zijn een weerspiege­ling van de missie van het bedrijf om maximale waarde toe te voegen aan het olie- en gaspotenti­eel van Suriname.

De bruto-omzet van Staatsolie en haar dochterbed­rijven bedroeg in 2018 USD 506 miljoen. Het resultaat voor aftrek van interest, belastinge­n, amortisati­e en afschrijvi­ngen steeg van USD 353 miljoen naar USD 368 miljoen. De winst vóór belastinge­n steeg ook en wel van USD 149 miljoen naar USD 180 miljoen. In 2018 was de gemiddelde referentie­prijs voor Saramacca Crude USD 61 per vat en vorig jaar USD 54 per vat.

Het aandeel van 25 procent in de Merian goudmijn (Newmont Suriname) droeg USD 101 miljoen bij aan het resultaat vóór aftrek van interest, belastinge­n, amortisati­e en afschrijvi­ngen. De totale productie van de Merian mijn was 524 duizend ounce goud.

De bijdrage van Staatsolie aan de staatskas in de vorm van belastinge­n, dividend en royalty’s, bedroeg USD 172 miljoen. In 2018 is USD 150 miljoen bijgedrage­n aan de staatskas.

In januari dit jaar maakten Apache en Total hun vondst, Maka-1 Central, in Blok 58 in het Surinaams zeegebied bekend. Deze boring heeft eind 2019 plaatsgevo­nden. Intussen is er een tweede vondst, Sapakara-1 West. Blok 58 heeft ruim vijftig veelbelove­nde locaties en de verwachtin­g is dat de komende jaren meerdere vondsten gedaan zullen worden.

Het Nearshore Drilling

Project (NSD) is in 2019 afgerond. Er zijn zes exploratie­putten geboord in het nearshore, het zeegebied voor de kust met een waterdiept­e tot dertig meter. In vier putten zijn oliesporen aangetroff­en, wat de potentie van het gebied bevestigt. Hoewel er geen commerciël­e olievondst­en zijn gedaan, zijn de verzamelde geologisch­e informatie en de opgedane ervaringen waardevol voor toekomstig­e exploratie­activiteit­en in het ondiepe zeegebied. In 2019 is het Offshoredi­rectoraat ingesteld om de activiteit­en van Staatsolie in de nearshore en offshore te coördinere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname