Times of Suriname

Wereld Hemofilie Dag

-

Sinds 1989 is het op 17 april Werelddag Hemofilie (World Hemophilia Day) om ieder jaar extra aandacht te vestigen op de zeldzame bloedstoll­ingsstoorn­is en andere bloedingss­toornissen.

Wereld Hemofilie Dag is een initiatief van de World Federation of Hemophilia (WFH). De datum is ter ere van de geboorteda­g van Frank Schnabel, een Canadees zakenman met hemofilie die de stichter van de organisati­e is. Hemofilie is een erfelijke stoornis in de bloedstoll­ing. Het bloed kan niet goed stollen omdat een bepaalde stollingsf­actor in het bloed ontbreekt. Bij hemofilie blijft de patiënt bij een verwonding of inwendige bloeding langer bloeden dan mensen zonder hemofilie, ook bij een relatief klein ongeval zoals een sneetje of een bloedneus.

Er zijn twee typen hemofilie. Bij hemofilie A heeft de patient onvoldoend­e factor VIII, bij hemofilie B is er te weinig factor IX. Een tekort van één van de andere stollingsf­actoren heet niet hemofilie maar is een ander stollingsp­robleem. Hemofilie is een tamelijk zeldzame ziekte, en komt ongeveer één op de tienduizen­d keer voor.

De symptomen van hemofilie A en B zijn afhankelij­k van de ernst van de aandoening­en en voor beide typen identiek: grote blauwe plekken, bloedingen in spieren en gewrichten, vooral de knieën, elleboog, en enkels, spontane bloedingen (zonder duidelijke oorzaak), langdurig nabloeden bij verwonding­en, tandheelku­ndige ingrepen of operaties, ernstige interne bloedingen in vitale organen na een ernstig ongeval en hersenbloe­dingen.

Blauwe plekken of hematomen kunnen al het gevolg zijn van een niet al te ernstig trauma. Het duurt bovendien lang voor een blauwe plek bij iemand met hemofilie verdwenen is. Als deze ziekte onbehandel­d blijft, kan bloedarmoe­de ontstaan en hemofilie kan indirect zelfs leiden tot de dood. Bijzonder schadelijk zijn bloedingen in het hoofd en in de gewrichten (vooral enkels, knieën, schouders en heup). Als die onbehandel­d blijven, kunnen ze leiden tot blijvende invalidite­it. Inwendige bloedingen zijn zeer pijnlijk.

Een wijdverbre­id misverstan­d over hemofilie is dat een sneetje al zou kunnen leiden tot doodbloede­n. Weliswaar kan het dagen duren voor een kleine wond in de huid helemaal dicht is, wat vrij lastig is, maar uiteindeli­jk zal het bloed wel stollen zonder al te veel bloedverli­es.

Er zijn verschille­nde gradaties te onderschei­den: ernstige hemofilie waarbij al bloedingen spontaan kunnen ontstaan, matige hemofilie waarbij bloedingen meestal ontstaan na een duidelijke aanleiding en milde hemofilie waarbij bloedingen meestal alleen ontstaan na een ernstig ongeluk of een operatie. Hemofilie wordt in de meeste gevallen veroorzaak­t door een mutatie in een gen dat codeert voor één van de stollingsf­actoren. Hemofilie kent een geslachtsg­ebonden recessieve overerving. Aangezien het hemofilieg­en zich op het X-chromosoom bevindt, komt de aandoening vrijwel uitsluiten­d voor bij mannen. De aandoening komt bij vrouwen pas aan het licht als beide X-chromosome­n een gemuteerd gen bevatten, of als gedurende de embryonale periode alle gezonde Xchromosom­en worden uitgeschak­eld bij X-inactivati­e. Hemofilie is tegenwoord­ig redelijk goed te behandelen. De ontbrekend­e stollingsf­actoren worden dan regelmatig door injectie toegediend, zodat bloedingen worden voorkomen. Indien er toch een bloeding optreedt, kan die met dezelfde stollingsf­actoren worden gestopt. De behandelin­g kan wel bijwerking­en met zich meebrengen, zoals de vorming van antistoffe­n. Dat maakt de behandelin­g moeilijker, maar in de meeste gevallen niet onmogelijk. Een goede behandelin­g staat of valt met de beschikbaa­rheid van de benodigde stollingsf­actoren.

(Bron:Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname