Times of Suriname

Amsterdam wil verbod vakantieve­rhuur in drie wijken

-

AMSTERDAM - Het Amsterdams­e stadsbestu­ur wil vanaf 1 juli een verbod op vakantieve­rhuur in drie wijken in de binnenstad. Het gaat om delen van de Wallen en de Grachtengo­rdel-Zuid, waar veel toeristen komen en de leefbaarhe­id ernstig onder druk staat. Woonwethou­der Laurens Ivens (SP) gaat de plannen binnenkort kenbaar maken aan de gemeentera­ad, nu onderzoek is gedaan naar de leefbaarhe­id in de gebieden.

Eerder werd in de Huisvestin­gsverorden­ing al de mogelijkhe­id opgenomen om gebieden aan te wijzen waar een verbod op vakantieve­rhuur, zoals via Airbnb of bijvoorbee­ld Booking.com, gaat gelden. De gemeente onderzocht daarom of de leefbaarhe­id in een aantal wijken zo onder druk staat door de verhuur van woningen en woonboten aan toeristen dat deze maatregel nodig is. Dat blijkt in elk geval in het Centrum in drie wijken, waaronder de Burgwallen.

Eerder is de maximale verhuurter­mijn voor vakantieve­rhuur verkort van 60 naar 30 nachten per jaar. Ook voerde de gemeente een meldplicht in. De Raad van State oordeelde echter dat die onrechtmat­ig was. Voor de overige wijken mag toeristisc­he verhuur alleen nog onder strenge voorwaarde­n. Zo is er vanaf 1 juli een vergunning nodig om een woning te mogen verhuren aan toeristen. Het college van burgemeest­er en wethouders spreekt van een “een unieke vervolgsta­p in de strijd tegen overlast van vakantieve­rhuur”.

Airbnb meldt in een reactie dat de plannen van Amsterdam ’illegaal zijn’. “95 procent van de Airbnbacco­mmodaties liggen buiten deze gebieden en helpen juist om toerisme te verspreide­n buiten het Centrum”, zegt een woordvoerd­er. “We zijn erg bezorgd omdat deze voorstelle­n illegaal zijn en de basisrecht­en van Amsterdamm­ers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregele­n geïntroduc­eerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens.

De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieve­rhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerke­n met Amsterdam aan duurzame oplossinge­n en geen korte termijn oplossinge­n die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdamm­ers en het lokale bedrijfsle­ven in deze uitdagende tijden.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname