Times of Suriname

Boeren doneren overtollig voedsel aan allerarmst­en

-

AMSTERDAM - Het Rode Kruis gaat voedselbox­en maken met boeren die door de coronacris­is een voorraadov­erschot hebben. Deze dozen zijn bedoeld voor mensen die hard worden getroffen door de coronacris­is, doordat ze bijvoorbee­ld hun baan kwijt zijn geraakt. Het Rode Kruis gaat daarvoor samenwerke­n met verschille­nde boeren die op dit moment met een voorraadov­erschot zitten.

Veel agrariërs kunnen hun producten momenteel niet exporteren en de afzet via de horeca staat stil. Om te voorkomen dat dit eten moet worden weggegooid, worden de spullen uit heel het land samengebra­cht naar één centrale plek, waar er voedselbox­en van worden gemaakt. Vervolgens gaan de dozen naar de regio, waar het Rode Kruis ze naar mensen brengt die de boxen het hardst nodig hebben.

In de doos zit genoeg voor twee tot drie warme maaltijden voor twee personen. “De voedselbox­en zijn bedoeld voor mensen die extra kwetsbaar zijn tijdens de coronacris­is”, aldus het Rode Kruis. “Bijvoorbee­ld omdat zij hun baan zijn kwijtgeraa­kt en niet in aanmerking komen voor andere hulp of de weg naar de hulp niet goed weten te vinden. Denk aan arbeidsmig­ranten, ongedocume­nteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.”

Iris van Deinse van het Rode Kruis legt uit dat nog niet te zeggen is hoeveel pakketten er worden gemaakt. Dit is namelijk afhankelij­k van hoeveel boeren zich aanmelden bij verschille­nde lokale initiatiev­en en wat zij zoal over hebben. “Bij deze organisati­es geven ze aan dat ze bijvoorbee­ld teveel groenten of eieren overhebben en daar kunnen we sommige mensen goed mee helpen.” Het initiatief begint volgende week. “We weten niet hoelang de situatie aanhoudt natuurlijk.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname