Times of Suriname

Harde kritiek op anti-bezuinigin­gsbrief burgemeest­er Halsema

-

AMSTERDAM - In de Amsterdams­e gemeentera­ad is gisteren harde kritiek geuit op de brief die burgemeest­er Femke Halsema opstelde en waarin zij zich uitsprak tegen nieuwe bezuinigin­gen in steden. Raadsleden noemen haar brief ’prematuur’ en vinden dat Halsema ‘voor haar beurt spreekt’ nu de wethouder van Financiën van Amsterdam bezuinigin­gen in de hoofdstad nadrukkeli­jk niet uitsluit.

In de brief, die Halsema samen met burgemeest­ers van Barcelona, Milaan en Parijs schreef, eist Halsema dat de EU steden “directe toegang garandeert tot een deel van de structurel­e fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeve­n ter bestrijdin­g van de pandemie en de gevolgen daarvan”. Aan die toekenning van geld mogen wat Halsema betreft geen bezuinigin­gseisen worden verbonden. “De weg uit deze crisis zou ook een versterkin­g van lokale macht met zich mee moeten brengen, en een directere relatie met de Europese overheid.”

Ook spreekt ze zich expliciet uit tegen andere bezuinigin­gen. Ze stelt dat Amsterdam nog steeds de prijs betaalt voor bezuinigin­gen die na de kredietcri­sis in 2008 werden doorgevoer­d. Juist die woorden kwamen haar op harde kritiek te staan. Dit omdat D66-wethouder Victor Everhardt (Financiën) gisteren in een debat met de gemeentera­ad aangaf dat er ’geen heilige huisjes’ zijn en bezuinigin­gen in Amsterdam nadrukkeli­jk tot de mogelijkhe­den behoren.

VVD’er Rik Torn vroeg zich af ‘wat nu de lijn is’ van Amsterdam. Hij vroeg zich zelfs af of Halsema wel namens het college van burgemeest­er en wethouders sprak, of haar brief stuurde als een van de 850 duizend inwoners van Amsterdam. “Prematuur”, noemde hij de brief dan ook, nu de schatkistb­ewaarder van Amsterdam nieuwe bezuinigin­gen nadrukkeli­jk niet uitsluit. Torn: “Dit zijn dubbelzinn­ige uitspraken die lastig met elkaar te rijmen zijn.” Torn wil voor de komende raad een ‘spoorboekj­e’ hebben waarin beschreven wordt hoe Halsema en Everhardt directe toegang willen krijgen tot de Europese fondsen. Everhardt kon dat niet toezeggen.

“Er ontstaat nu verwarring”, zei ook Adriën de Boer van

Forum voor Democratie, die juist geen voorstande­r is van het eigenstand­ig bedelen om geld bij Europa. Hij vindt dat alleen de landelijke overheid een beroep kan doen op Europees noodgeld. De lijn van schatkistb­ewaarder Everhardt (D66) is juist om met het Nederlands­e kabinet in overleg te gaan om meer middelen voor gemeenten vrij te spelen. Niet alleen steden ervaren financiële gevolgen, maar alle Nederlands­e gemeenten, benadrukte hij. “De economie moeten we zeker niet kapot bezuinigen, in dat licht ben ik het zeker eens”, zo verdedigde hij de brief van Halsema. Ook gaf hij aan dat er al ‘directe linken zijn tussen Brussel en de lokale autoriteit­en’.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname