Times of Suriname

Parlement Polen keurt strengere abortuswet goed

-

POLEN - Het Poolse parlement heeft in eerste lezing een verscherpi­ng van de al strenge abortuswet goedgekeur­d. De volksverte­genwoordig­ers van de nationaalc­onservatie­ve regeringsp­artij PiS, de rechtse Konfederac­ja en delen van de conservati­eve Boerenpart­ij stemden voor een voorstel dat een pro-lifeorgani­satie in het parlement had ingediend. De wetswijzig­ing wil het recht op abortus schrappen als het kind misvormd of ongeneesli­jk ziek is.

Polen heeft al één van de strengste abortuswet­ten in Europa. Een zwangersch­ap afbreken mag enkel als het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is, als ze het resultaat van een verkrachti­ng is of als het ongeboren kind zwaar misvormd is. Begin deze week protesteer­den veel vrouwen over het hele land tegen de verstrengi­ng. Het wetsontwer­p zal nu in commissies behandeld worden voordat het in tweede lezing in het parlement komt. Het parlement in Warschau keurde gisteren in eerste lezing ook een omstreden wetsontwer­p van het burgerinit­iatief Stop Pedofilie goed. Die aanvullend­e wet bepaalt dat wie als opvoeder, verzorger of leerkracht “geslachtsv­erkeer of andere seksuele handelinge­n door minderjari­gen propageert of looft”, rekening moet houden met een gevangenis­straf van drie jaar.

De oppositie vreest dat de wet zo geïnterpre­teerd kan worden dat seksuele voorlichti­ng strafbaar wordt. “Wat in andere landen deel uitmaakt van het leerplan, zal hier strafbaar worden”, zei Paulina Matysiak van de linkse alliantie Lewica in het parlement over het wetsontwer­p, dat ook nog naar de commissies moet voordat het opnieuw aan het parlement wordt voorgelegd. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname