Times of Suriname

Heineken meest blootgeste­ld aan alcoholres­tricties

-

AMSTERDAM - Heineken wordt van alle brouwers en drankprodu­centen het hardst geraakt door de opgelegde alcoholres­tricties in ZuidAfrika, India en Mexico. Dat berekenden analisten van Citigroup.

Vanwege de coronacris­is zijn maatregele­n om de crisis in die landen te bezweren, verlengd. Daardoor zullen brouwers en drankprodu­centen volgens Citi in de hele maand april tot vrijwel niets produceren en verkopen.

De drie markten zijn goed voor circa 17 procent van de omzet van Heineken, waarmee de Amsterdams­e brouwer harder zal worden geraakt dan branchegen­oot AB InBev, en drankenmak­ers Diageo en Pernod Ricard die 12 tot 13 procent van hun omzet uit die landen halen. Voor iedere maand dat de alcoholver­koop in India, Mexico en Zuid-Afrika aan banden wordt gelegd, zal de groepsomze­t van Heineken dit jaar met circa 1 procent dalen, aldus de kenners. De totale brutowinst van Heineken staat maandelijk­s voor een klap van 5 procent. Volgens Citi wordt de impact van de maatregele­n door de markten onderschat. De brouwerije­n van Heineken en AB InBev in Mexico zijn bijvoorbee­ld nog altijd dicht, ondanks pogingen van het Ministerie van Landbouw om bier als ‘essentieel’ product bestempeld te krijgen.

Ook KBC wijst er op dat de resultaten van Heineken op korte termijn significan­t geraakt worden door het coronaviru­s. Het tweede kwartaal zal daarbij het hardst getroffen worden. KBC denkt wel dat Heineken snel kan herstellen, als de huidige restrictie­s worden afgeschaal­d. De marktvorse­rs hanteren een accumulate-advies op Heineken en een koersdoel van 105 euro.

Het aandeel Heineken stond gisteren 0,5 procent lager op 75,36 euro. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname