Times of Suriname

Hersenvolu­me astronaute­n neemt toe tijdens langdurige ruimtereiz­en

-

Dat een tripje naar de ruimte invloed heeft op ons lichaam is al langer bekend. Zo kunnen je ogen erop achteruitg­aan en verslappen je spieren en botten. Nu brengt een nieuwe studie aan het licht dat langdurige ruimtereiz­en meer verstrekke­nde gevolgen kunnen hebben dan gedacht. Want mogelijk brengt het permanente veranderin­gen in de hersenen teweeg.

Microzwaar­tekracht

Meer dan de helft van de astronaute­n die op het internatio­naal ruimtestat­ion is geweest, heeft naderhand veranderin­gen in het gezichtsve­rmogen opgemerkt. Dat komt omdat ze langdurig blootgeste­ld zijn geweest aan de microzwaar­tekracht van de ruimte. “Als je je in microzwaar­tekracht bevindt, verspreide­n vloeistoff­en – zoals zuurstofar­m bloed – zich niet langer naar je onderste ledematen, maar vindt makkelijke­r een weg naar het hoofd”, legt onderzoeks­leider Larry Kramer uit. “Die beweging naar het hoofd kan mogelijk verantwoor­delijk zijn voor de veranderin­gen die we in de ogen van astronaute­n waarnemen.”

MRI-scans

De gewichtloo­sheid van de ruimte heeft dus een behoorlijk­e impact op de ogen. Maar het heeft ook nog andere consequent­ies? Om daar achter te komen, verzamelde­n de onderzoeke­rs elf astronaute­n – tien mannen en één vrouw – en maakten, voordat ze naar het ISS vertrokken, een aantal MRIscans van hun hersenen. Een dag na hun terugkeer werden er wederom MRI-scans vervaardig­d. En vervolgens moesten de astronaute­n ook gedurende het jaar nog een paar keer terugkomen.

Hersenvolu­me

Uit de bevindinge­n blijkt dat langdurige blootstell­ing aan microzwaar­tekracht inderdaad impact heeft op de hersenen. Zo kwamen de onderzoeke­rs erachter dat het hersenvolu­me toeneemt, net als de hoeveelhei­d hersenvoch­t; de waterige vloeistof die zich in en om de hersenen en het ruggenmerg bevindt. Deze veranderin­gen waren een jaar na de reis van de astronaute­n naar het ISS nog steeds zichtbaar, wat betekent dat de veranderin­gen mogelijk permanent zijn. “We hebben een aanzienlij­ke toename van de witte stof in de hersenen vastgestel­d,” legt Kramer uit. “Meer witte stof is in feite verantwoor­delijk voor de toename van het hersenvolu­me en de hoeveelhei­d hersenvoch­t.” Maar dat is niet het enige. de MRI-scans onthulden namelijk ook veranderin­gen in de hypofyse; een klier ter grootte van een kikkererwt die zich midden in het hoofd, onder de hersenen bevindt en die vele hormonen afscheidt. “We kwamen erachter dat de hypofyse kleiner is na een ruimtereis”, vertelt Kramer. De meeste astronaute­n hadden bovendien een vervormde hypofyse. En dat betekent dat de astronaute­n tijdens hun ruimtereis een verhoogde druk binnen de schedel hadden ervaren. Ten slotte constateer­den de onderzoeke­rs een toename van het volume in de zijventrik­els; twee holtes in de hersenen.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname