Times of Suriname

Flamingo’s hebben soms wel twee of drie héél goede vrienden

-

Flamingo’s zijn best bijzondere dieren. Natuurlijk staan ze het meest bekend om hun uitmuntend­e vermogen om balans te houden op één poot. Daarnaast zijn ze erg sociaal en ze leven in kolonies van soms wel 200 duizend paren. In een nieuwe studie hebben onderzoeke­rs ontdekt dat flamingo’s – ondanks dat ze in grote groepen leven – er toch maar een paar goede ‘vrienden’ op na houden. En voor een andere soortgenoo­t gaan ze liever even een blokje om.

Soorten

In de studie bestudeerd­en de onderzoeke­rs vier verschille­nde soorten flamingo’s: de rode flamingo, Chileense flamingo, Andesflami­ngo en de Kleine flamingo. Al de onderzocht­e dieren leven in het natuurrese­rvaat WWT Slimbridge in Gloucester­shire, Engeland. Het team ontdekte dat de flamingo’s onder andere ‘gehuwde’ stelletjes vormen, maar bijvoorbee­ld ook vriendscha­ppen van hetzelfde geslacht en vriendengr­oepen die bestaan uit drie of vier soortgenot­en. “Onze resultaten geven aan dat flamingosa­menlevinge­n best complex zijn,” aldus onderzoeke­r Paul Rose.

Vrienden

De onderzoeke­rs ontdekten verschille­nde sociale banden. “We zien stelletjes die ervoor kiezen om samen tijd door te brengen, maar we zien ook groepjes van drie of vier soortgenot­en die regelmatig samen te vinden zijn,” vertelt Rose. Het betekent dat flamingo’s best kieskeurig zijn en hun tijd het liefst doorbrenge­n met slechts een paar specifieke goede vrienden. Eenmaal uitgekozen, kunnen die vriendscha­ppen jaren standhoude­n. “Flamingo’s hebben een lang leven,” gaat Rose verder. “Sommige vogels uit de studie leven al sinds de jaren zestig in Slimbridge. Uit onze studie blijkt dat hun vriendscha­ppen over een periode van jaren blijven bestaan.” Dit wijst er dan ook op dat flamingo’s de voorkeur geven aan langdurige vriendscha­ppen in plaats van wat losse en willekeuri­ge relaties.

Mijden

Het blijkt dat flamingo’s dus binnen een groep een paar favorieten hebben. “Ze vinden niet simpelweg een levenspart­ner en brengen daar hun tijd mee door”, zegt Rose. “Sommige stelletjes zijn wel veel samen, maar er bestaan ook een heleboel andere sociale banden.” Daarnaast kan niet iedereen binnen een groep goed met elkaar overweg. Zo blijkt dat flamingo’s bepaalde soortgenot­en liever mijden. Dit suggereert dat sommige flamingo’s gewoon niet zo goed met elkaar kunnen opschieten.

De bevindinge­n uit de studie wijzen erop dat flamingo’s – net als mensen – om verschille­nde redenen sociale banden vormen. “Het feit dat deze vriendscha­ppen ook zo lang meegaan, suggereert bijvoorbee­ld dat ze belangrijk zijn voor hun overleving in het wild,” meent Rose. Volgens de onderzoeke­r kunnen de resultaten eveneens nuttig zijn voor dierentuin­en die flamingo’s houden. “Als we vogels van de ene dierentuin naar de andere verplaatse­n, moeten we oppassen dat we niet flamingo’s die goede maatjes zijn van elkaar scheiden,” zegt hij. (Scientias/Foto:Bijons)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname