Times of Suriname

Astronomen ontdekken de helderste supernova ooit

-

Astronomen zijn zojuist op de helderste, meest energetisc­he en zwaarste supernova ooit gestuit. Het gaat om een gigantisch­e sterexplos­ie die aangeduid wordt als SN2016aps en die plaatsvond op ongeveer 3,6 miljard lichtjaar van de aarde. “SN2016aps is om verschille­nde redenen spectacula­ir”, zegt onderzoeke­r Edo Berger. “Hij is niet alleen helderder dan elke andere supernova die we ooit hebben gezien, maar hij heeft ook verschille­nde eigenschap­pen en kenmerken die hem erg zeldzaam maken in vergelijki­ng met andere explosies van sterren in het universum.”

Ontdekking

De bijzondere supernova werd voor het eerst gespot in 2016 met behulp van gegevens van de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (PanSTARRS). Een vierjarig onderzoek volgde om de langzame ontwikkeli­ng en de aanzienlij­ke energie-uitstoot te bestuderen. Daarnaast werden er oude beelden van zolder gehaald waardoor het team de aard en de explosie van de supernova beter kon begrijpen.

Uiteindeli­jk kwamen de onderzoeke­rs tot de conclusie dat SN2016aps mogelijk is ontstaan door de samensmelt­ing van twee zware sterren.

Hierdoor ontstond er een enorme explosie, waarbij er wel tien keer zoveel energie werd gegenereer­d als bij een supernova van een normale grootte. Bij de laatstgeno­emde supernova is slechts één procent van de totale energieuit­barsting te zien in zichtbaar licht. Maar SN2016aps straalde een ongekende vijftig procent van deze energie uit. Dit is het meeste licht dat astronomen ooit hebben gezien bij een supernova. “De intense energie-uitstoot van deze supernova wijst op een zware ontplofte ster, die bij zijn geboorte minstens 100 keer zoveel massa had als onze zon,” aldus Berger. Wetenschap­pers proberen nu te begrijpen hoe deze recordbrek­ende explosie heeft kunnen plaatsvind­en. Want waarschijn­lijk is deze ontploffin­g niet uit zichzelf zo groot en helder geworden. “Waarneming­en tijdens het vervolgond­erzoek brachten een rusteloze voorgeschi­edenis aan het licht,” vertelt onderzoeke­r Matt Nicholl. In de laatste jaren voordat de ster explodeerd­e, pulseerde hij heftig, waardoor er een soort ‘schil’ van gas werd weggesling­erd. “De botsing tussen het explosiepu­in en deze enorme schil leidde tot de immense helderheid van de supernova”, concludeer­t Nicholl.

Waterstofg­as

De onderzoeke­rs ontdekten ook nóg iets verrassend­s aan SN2016aps. Zo troffen ze hoge concentrat­ies waterstofg­as aan. Massieve sterren verliezen meestal het grootste deel van hun waterstofg­as voordat ze beginnen te pulseren. “Dat SN2016aps dit waterstofg­as heeft vastgehoud­en, betekent mogelijk dat twee minder zware sterren zijn samengesmo­lten,” theoretise­ert Berger. “Dat komt omdat lichtere sterren waterstof langer vasthouden, terwijl hun gecombinee­rde massa hoog genoeg is om het paar instabiel te maken.”

Vervolgond­erzoek ligt alweer in het verschiet. “De ontdekking van SN2016aps heeft de weg vrijgemaak­t voor de zoektocht naar vergelijkb­are explosies van de eerste generaties sterren”, aldus Berger. En mogelijk heeft dit al op korte termijn vervolg. “Met de aankomende Large Synoptic Survey Telescope (die vooralsnog in 2022 gelanceerd zal worden, red.) kunnen we dergelijke explosies in de eerste miljard jaar van het universum opsporen”, zegt Berger. ”En er zullen waarschijn­lijk genoeg van soortgelij­ke explosies te vinden zijn.”

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname