Times of Suriname

Vergeten prekolonia­le steden in Zuid-Afrika opnieuw ontdekt

-

Kralen uit India en aardewerk uit China zijn ontdekt in grotendeel­s vergeten ZuidAfrika­anse steden. Lang voordat de Nederlande­rs Zuid-Afrika aandeden, waren er grootschal­ige boerensame­nlevingen met verreikend­e handelsnet­werken. Met nieuwe technieken worden hun steden nu herontdekt. Toch blijft een hardnekkig­e mythe dat de witte kolonisten een grotendeel­s leeg land aantroffen.

Hoewel de mythe ouder is, kwam de ‘leeglandmy­the’ de Apartheids­regering goed uit. De mythe stelt dat Nederlands­e kolonisten ongeveer tegelijker­tijd in het zuidwesten van Zuid-Afrika arriveerde­n als zwarte boeren het uiterste noordooste­n binnentrok­ken.

Toen de Voortrekke­rs, Afrikaans sprekende afstammeli­ngen van Nederlands­e kolonisten, vanaf 1830 het centrale plateau in het binnenland van Zuid-Afrika optrokken, zou dat grotendeel­s onbewoond zijn geweest. Archeologi­sch bewijs: er wonen al heel lang boeren in Zuid-Afrika.

In werkelijkh­eid zijn de eerste boerensame­nlevingen in Zuid-Afrika meer dan tien eeuwen ouder dan de vestiging door de VOC (1652). In het jaar 300 kennen we al boerendorp­en aan de zuidkust langs de Indische Oceaan. We weten al langer dat er in het noorden van Zuid-Afrika langs de grens met Zimbabwe grote rijken waren. Rond het jaar 1000 heersten koningen vanuit hun hoofdstad Mapungubwe aan de Limpoporiv­ier over een groot gebied in het noorden van Zuid-Afrika en het zuiden van

Zimbabwe. De koningen werden rijk begraven met gouden voorwerpen zoals een beeldje van een neushoorn. Iets later verplaatst­e het machtscent­rum zich naar het noorden, naar Zimbabwe, waar Great Zimbabwe een bekend ruïnecompl­ex is.

Nieuwe technieken laten nu zien dat ook op het centrale plateau van Zuid-Afrika grote steden waren. Met het gebruik van laserstral­en kunnen de overblijfs­elen van muurresten steeds beter in kaart worden gebracht. Dat soort onderzoek leidde tot de ontdekking van Kweneng vlak bij Johannesbu­rg. Dit was een stad waar in het begin van de negentiend­e eeuw misschien wel tienduizen­d mensen woonden. We kennen nu in totaal zeven van dit soort grote steden in het binnenland.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname