Times of Suriname

De gezondheid van de oceaan holt achteruit, maar onze kansen zijn nog niet verkeken

-

Als de oceaan een ziek persoon zou zijn waarbij we de temperatuu­r opmeten, dan moeten we toch wel een behoorlijk­e koorts vaststelle­n. Dat komt omdat marieneeco­systemen het nogal voor hun kiezen hebben gekregen. Het is vooral te wijten aan klimaatver­andering, maar bijvoorbee­ld ook aan rondslinge­rend plastic afval dat in groten getale door de zee drijft. Maar wie de hoop al had opgegeven, kan nu zijn hart ophalen. Onderzoeke­rs stellen namelijk in een nieuwe studie dat het nog niet te laat is. “Het is mogelijk om mariene-ecosysteme­n te herbouwen”, zegt onderzoeke­r Catherine Lovelock tegen Scientias.nl.

Goed nieuws

De studie is een helder lichtpuntj­e tussen alle eindeloze verhalen over verval. “Het is juist belangrijk om ook dit nieuws te melden omdat het hoop geeft”, zegt Lovelock. “De oceaan is nog geen verloren zaak. Natuurlijk, sommige sectoren, regio’s en ecosysteme­n staan er slecht voor. Maar acties werken. We moeten alleen geduld hebben en blijven doorgaan met positieve en werkende maatregele­n.”

2050

In de studie concludere­n de onderzoeke­rs dat het tij nog prima te keren valt. Veel componente­n van mariene -ecosysteme­n kunnen namelijk worden herbouwd als we proberen de oorzaken van hun achteruitg­ang aan te pakken. Het betekent dat tegen 2050 zelfs de meerderhei­d van alle ecosysteme­n hersteld kunnen zijn. Als we maar graag genoeg willen. “We moeten ons daar wel echt voor inzetten”, zegt Lovelock. “Hoe waarschijn­lijk het is dat tegen 2050 de oceanen werkelijk zijn hersteld, hangt dus af van wat mensen, overheden, instelling­en, gemeenscha­ppen en de industrie besluiten te doen.” Daarbij is het volgens de onderzoeke­r vooral belangrijk om de doelstelli­ngen uit het Parijse klimaatakk­oord na te streven. “Het Great Barrier Reef is dit jaar wederom ernstig verbleekt”, zegt Lovelock. “Het is daarom van cruciaal belang om successen te boeken als we klimaatver­andering te boven willen komen.”

Stappen

De vraag is natuurlijk welke stappen er nodig zijn om de schade die we aan marieneeco­systemen hebben berokkend, terug te draaien. En ook daar laten de onderzoeke­rs zich in hun studie over uit. Zo stellen ze een reeks maatregele­n voor en geven ze eveneens een indicatie van het kostenplaa­tje. Lovelock stipt de vier belangrijk­ste maatregele­n nogmaals aan. “Ten eerste moeten er meer beschermde gebieden komen”, zegt ze. “Ten tweede moeten we ecosysteme­n herstellen met behulp van voldoende middelen over een lang tijdsbeste­k, met de juiste betrokkenh­eid van gemeenscha­ppen. Ten derde is het belangrijk om de visserij te verduurzam­en. En op de vierde plaats is het noodzakeli­jk om klimaatver­andering te stoppen.” Dit is natuurlijk allemaal veel makkelijke­r gezegd dan gedaan. “De transforma­ties zijn inderdaad niet eenvoudig,” zegt Lovelock. “Verduurzam­ing vergt inzet van iedereen in de samenlevin­g. Het herstel van mangroven kan bijvoorbee­ld mislukken als plaatselij­ke gemeenscha­ppen niet meewerken. Maar als hun levensonde­rhoud op lange termijn juist door het herstel verbetert, zullen ze wel bereid zijn om mee te werken.”

Beschermin­g

Volgens de onderzoeke­r is het heel belangrijk om draslanden aan de kust te beschermen. “Dit kan de voedselzek­erheid waarborgen voor miljoenen mensen die ervan afhankelij­k zijn”, zegt Lovelock. “Bovendien kan het de dreiging van stormschad­e en overstromi­ngen vermindere­n, wat miljoenen dollars bespaart.” Daarnaast kunnen mangroven, zoutmoeras­sen en zeegrassen koolstof in de bodem en biomassa opslaan, wat kan helpen om de gevolgen van klimaatver­andering te verzachten. “Ze bieden zoveel voordelen voor kustgemeen­schappen, dat het herstellen van deze ecosysteme­n eigenlijk vanzelfspr­ekend zou moeten zijn.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname